Pregled bibliografske jedinice broj: 149426
Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine
Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine // 39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 595-599 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 149426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine
(Chemical reaction of fish tissue to different ambient water molarity)
Autori
Čož-Rakovac, Rozelindra ; Hacmanjek, Mato ; Topić Popović, Natalija ; Strunjak-Perović, Ivančica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings
/ Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 595-599
ISBN
953-6135-40-X
Skup
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.02.2004. - 20.02.2004
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
riba; kemijska reakcija; osmotska sredina
(fish; chemical reaction; molarity)
Sažetak
Veliki broj znanstvenika već niz godina proučava pojavu parr-smolt preobražaja ili smoltifikacije anadromnih riba, te njihovu adaptaciju na morsku vodu kroz promjene ionske i osmotske ravnoteže. Anadromne ribe se pripremaju za ulazak u morsku sredinu veće gustoće tako što im raste salinitetna tolerancija, mijenja se kemijski sastav tkiva, promjena metaboličke, endokrine i osmo-regulacije. Mehanizam prilagodbe koji omogućava srebrnom lososu život u slatkoj vodi i moru pobudio je istraživački interes znanstvenika u cijelom svijetu pa i u nas. Obzirom da su temperatura i salinitet daleko viši u Jadranskom moru nego u Pacifiku naša istraživanja prilagodbe srebrnog lososa su time još značajnija. Promjena osmotske sredine utječe na promjenu razine iona, smanjenje razine glukoze, dok se razina masti smanjuje, a razina vlage tkiva cjelokupnih riba povećava. Istovremeno snažna povezanost razine glukoze i klorida može se protumačiti padom energetskih potencijala praćenih promjenama osmoregulacije uz prisutnost stres reakcije. Istraživanja prilagodbe srebrnog lososa u uvjetima više temperature i saliniteta pokazala su da je srebrni losos nakon 48 sati u moru uspostavio konstantnu unutarnju stabilnost (milieu interne), što se potpuno slaže i s istraživanjima u svijetu.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
0098129
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb
Profili:
Ivančica Strunjak-Perović
(autor)
Natalija Topić Popović
(autor)
Mato Hacmanjek
(autor)
Rozelinda Čož-Rakovac
(autor)