Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 149426

Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine


Čož-Rakovac, Rozelindra; Hacmanjek, Mato; Topić Popović, Natalija; Strunjak-Perović, Ivančica
Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine // 39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 595-599 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 149426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine
(Chemical reaction of fish tissue to different ambient water molarity)

Autori
Čož-Rakovac, Rozelindra ; Hacmanjek, Mato ; Topić Popović, Natalija ; Strunjak-Perović, Ivančica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004, 595-599

ISBN
953-6135-40-X

Skup
39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 17.02.2004. - 20.02.2004

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
riba; kemijska reakcija; osmotska sredina
(fish; chemical reaction; molarity)

Sažetak
Veliki broj znanstvenika već niz godina proučava pojavu parr-smolt preobražaja ili smoltifikacije anadromnih riba, te njihovu adaptaciju na morsku vodu kroz promjene ionske i osmotske ravnoteže. Anadromne ribe se pripremaju za ulazak u morsku sredinu veće gustoće tako što im raste salinitetna tolerancija, mijenja se kemijski sastav tkiva, promjena metaboličke, endokrine i osmo-regulacije. Mehanizam prilagodbe koji omogućava srebrnom lososu život u slatkoj vodi i moru pobudio je istraživački interes znanstvenika u cijelom svijetu pa i u nas. Obzirom da su temperatura i salinitet daleko viši u Jadranskom moru nego u Pacifiku naša istraživanja prilagodbe srebrnog lososa su time još značajnija. Promjena osmotske sredine utječe na promjenu razine iona, smanjenje razine glukoze, dok se razina masti smanjuje, a razina vlage tkiva cjelokupnih riba povećava. Istovremeno snažna povezanost razine glukoze i klorida može se protumačiti padom energetskih potencijala praćenih promjenama osmoregulacije uz prisutnost stres reakcije. Istraživanja prilagodbe srebrnog lososa u uvjetima više temperature i saliniteta pokazala su da je srebrni losos nakon 48 sati u moru uspostavio konstantnu unutarnju stabilnost (milieu interne), što se potpuno slaže i s istraživanjima u svijetu.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biologija, Veterinarska medicina, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
0098129

Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Čož-Rakovac, Rozelindra; Hacmanjek, Mato; Topić Popović, Natalija; Strunjak-Perović, Ivančica
Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine // 39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings / Žimbrek, Tito (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2004. str. 595-599 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Čož-Rakovac, R., Hacmanjek, M., Topić Popović, N. & Strunjak-Perović, I. (2004) Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine. U: Žimbrek, T. (ur.)39. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem : priopćenja = 39th Croatian Symposium on Agriculture with International Participation : proceedings.
@article{article, author = {\v{C}o\v{z}-Rakovac, Rozelindra and Hacmanjek, Mato and Topi\'{c} Popovi\'{c}, Natalija and Strunjak-Perovi\'{c}, Ivan\v{c}ica}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2004}, pages = {595-599}, keywords = {riba, kemijska reakcija, osmotska sredina}, isbn = {953-6135-40-X}, title = {Kemijska reakcija tkiva ribe na promjenu osmotske sredine}, keyword = {riba, kemijska reakcija, osmotska sredina}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}o\v{z}-Rakovac, Rozelindra and Hacmanjek, Mato and Topi\'{c} Popovi\'{c}, Natalija and Strunjak-Perovi\'{c}, Ivan\v{c}ica}, editor = {\v{Z}imbrek, T.}, year = {2004}, pages = {595-599}, keywords = {fish, chemical reaction, molarity}, isbn = {953-6135-40-X}, title = {Chemical reaction of fish tissue to different ambient water molarity}, keyword = {fish, chemical reaction, molarity}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font