Pregled bibliografske jedinice broj: 144889
Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa
Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa, 2003., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zagreb
CROSBI ID: 144889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa
(Modelling of dynamic changes of apple colour and firmness during storage by applying digital image analysis and acoustic impulse response method)
Autori
Magdić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb
Mjesto
Zagreb
Datum
10.01
Godina
2003
Stranica
132
Mentor
Kurtanjek, Želimir
Ključne riječi
jabuka; skladištenje; boja; tvrdoća; masa
(apple; cold storage; colour; firmness; mass)
Sažetak
Zbog degradativnih promjena tijekom skladištenja jabuka bilo je potrebno istražiti utjecaj sorte, starosti nasada i vremena berbe na promjene tvrdoće teksture i boje plodova. U radu je analizirano po 30 plodova jabuka sorti Gloster, Zlatni delišes, Ajdared i Florina tijekom skladištenja pri 0 º C i 85-88% relativne vlažnosti. Izmjerene su mase, tvrdoće, rezonantne frekvencije i boja u CIE Lab i RGB modelu boja. Tvrdoća je mjerena ručnim penetrometrom, koeficijent čvrstoće teksture određen je metodom odziva zvučnog impulsa, a boja kolorimetrom i metodom računalne analize slike. Izračunate su prosječne vrijednosti, prosječne promjene i koeficijenti korelacije za analizirana svojstva. Najmanje promjene svojstava tijekom skladištenja zabilježene su kod jabuka sorte Ajdared.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
0113008
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek