Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 144889

Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa


Magdić, Damir
Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa, 2003., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zagreb


CROSBI ID: 144889 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa
(Modelling of dynamic changes of apple colour and firmness during storage by applying digital image analysis and acoustic impulse response method)

Autori
Magdić, Damir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb

Mjesto
Zagreb

Datum
10.01

Godina
2003

Stranica
132

Mentor
Kurtanjek, Želimir

Ključne riječi
jabuka; skladištenje; boja; tvrdoća; masa
(apple; cold storage; colour; firmness; mass)

Sažetak
Zbog degradativnih promjena tijekom skladištenja jabuka bilo je potrebno istražiti utjecaj sorte, starosti nasada i vremena berbe na promjene tvrdoće teksture i boje plodova. U radu je analizirano po 30 plodova jabuka sorti Gloster, Zlatni delišes, Ajdared i Florina tijekom skladištenja pri 0 º C i 85-88% relativne vlažnosti. Izmjerene su mase, tvrdoće, rezonantne frekvencije i boja u CIE Lab i RGB modelu boja. Tvrdoća je mjerena ručnim penetrometrom, koeficijent čvrstoće teksture određen je metodom odziva zvučnog impulsa, a boja kolorimetrom i metodom računalne analize slike. Izračunate su prosječne vrijednosti, prosječne promjene i koeficijenti korelacije za analizirana svojstva. Najmanje promjene svojstava tijekom skladištenja zabilježene su kod jabuka sorte Ajdared.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0113008

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Želimir Kurtanjek (mentor)

Avatar Url Damir Magdić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Magdić, Damir
Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa, 2003., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zagreb
Magdić, D. (2003) 'Modeliranje dinamičkih promjena boje i čvrstoće jabuka tijekom skladištenja primjenom računalne analize slike i odzivom zvučnog impulsa', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet Zagreb, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Magdi\'{c}, Damir}, year = {2003}, pages = {132}, keywords = {jabuka, skladi\v{s}tenje, boja, tvrdo\'{c}a, masa}, title = {Modeliranje dinami\v{c}kih promjena boje i \v{c}vrsto\'{c}e jabuka tijekom skladi\v{s}tenja primjenom ra\v{c}unalne analize slike i odzivom zvu\v{c}nog impulsa}, keyword = {jabuka, skladi\v{s}tenje, boja, tvrdo\'{c}a, masa}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Magdi\'{c}, Damir}, year = {2003}, pages = {132}, keywords = {apple, cold storage, colour, firmness, mass}, title = {Modelling of dynamic changes of apple colour and firmness during storage by applying digital image analysis and acoustic impulse response method}, keyword = {apple, cold storage, colour, firmness, mass}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font