Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 140133

Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu


Jemrić, Tomislav; Pavičić, Nikola; Blašković, Dražen; Lepeduš, Hrvoje; Britvec, Mihaela; Pecina, Marija
Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu // Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 185-186 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 140133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu
(Changes in oil glands and chilling injuries during storage of unshiu mandarin fruits in respect of hot water dip pre-treatment)

Autori
Jemrić, Tomislav ; Pavičić, Nikola ; Blašković, Dražen ; Lepeduš, Hrvoje ; Britvec, Mihaela ; Pecina, Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2003, 185-186

Skup
8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.09.2003. - 02.10.2003

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; čuvanje; toplinski predtretman; uljne žlijezde; ozljede od niskih temperatura
(Citrus unshiu Marc; storage; hot water dip pre-treatment; oil glands; chilling injury)

Sažetak
Mandarina unshiu (Citrus unshiu Marc.) je glavna vrsta agruma u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 tona. Slaba sposobnost skladištenja i pojava ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja plodova je glavni ograničavajući čimbenik duže potrošnje plodova. Potapanje plodova u toplu vodu u trajanju tri minute može poboljšati sposobnost skladištenja. Mehanizam postanka makroskopski vidljivih ozljeda je nejasan s anatomskog gledišta, a oštećenja se u pojedinim godinama i ne moraju javiti bez obzira na postojanje povoljnih uvjeta za njihov nastanak. Smatra se da bi anatomske promjene uljnih žlijezda mogle prethoditi postanku vidljivih simptoma ozljeda. Istraživanje je obuhvatilo potapanje plodova (cv. 'Saigon') tri minute u vodu (HWD) temperature 48 i 52&ordm ; ; ; ; C i kontrolu (bez predtretmana) nakon čega je uslijedilo čuvanje 4 mjeseca na 1&ordm ; ; ; ; C, te držanje na sobnoj temperaturi u trajanju od 7 dana. Mikroskopski pregled zdravog i oštećenog staničja kore pokazao je promijenjeni oblik uljnih žlijezda na oštećenim mjestima. Niti jedna pregledana uljna žlijezda u oštećenom staničju nije imala eterično ulje, za razliku od onih u zdravom. Na preparatima se također mogao uočiti različit stupanj oštećenja tkiva, s time da je degradacija staničja bila najjača kod predtretmana HWD 52&ordm ; ; ; ; C i kontrole, a manja kod HWD 48&ordm ; ; ; ; C.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Jemrić, Tomislav; Pavičić, Nikola; Blašković, Dražen; Lepeduš, Hrvoje; Britvec, Mihaela; Pecina, Marija
Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu // Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 185-186 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jemrić, T., Pavičić, N., Blašković, D., Lepeduš, H., Britvec, M. & Pecina, M. (2003) Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu. U: Besendorfer, V. & Kopjar, N. (ur.)Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa.
@article{article, author = {Jemri\'{c}, Tomislav and Pavi\v{c}i\'{c}, Nikola and Bla\v{s}kovi\'{c}, Dra\v{z}en and Lepedu\v{s}, Hrvoje and Britvec, Mihaela and Pecina, Marija}, year = {2003}, pages = {185-186}, keywords = {Citrus unshiu Marc., \v{c}uvanje, toplinski predtretman, uljne \v{z}lijezde, ozljede od niskih temperatura}, title = {Promjene na uljnim \v{z}lijezdama i o\v{s}te\'{c}enja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom \v{c}uvanja ovisno o toplinskom predtretmanu}, keyword = {Citrus unshiu Marc., \v{c}uvanje, toplinski predtretman, uljne \v{z}lijezde, ozljede od niskih temperatura}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jemri\'{c}, Tomislav and Pavi\v{c}i\'{c}, Nikola and Bla\v{s}kovi\'{c}, Dra\v{z}en and Lepedu\v{s}, Hrvoje and Britvec, Mihaela and Pecina, Marija}, year = {2003}, pages = {185-186}, keywords = {Citrus unshiu Marc, storage, hot water dip pre-treatment, oil glands, chilling injury}, title = {Changes in oil glands and chilling injuries during storage of unshiu mandarin fruits in respect of hot water dip pre-treatment}, keyword = {Citrus unshiu Marc, storage, hot water dip pre-treatment, oil glands, chilling injury}, publisher = {Hrvatsko biolo\v{s}ko dru\v{s}tvo}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font