Pregled bibliografske jedinice broj: 140133
Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu
Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu // Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa / Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka (ur.).
Zagreb: Hrvatsko biološko društvo, 2003. str. 185-186 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 140133 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promjene na uljnim žlijezdama i oštećenja plodova mandarine unshiu od niske temperature tijekom čuvanja ovisno o toplinskom predtretmanu
(Changes in oil glands and chilling injuries during storage of unshiu mandarin fruits in respect of hot water dip pre-treatment)
Autori
Jemrić, Tomislav ; Pavičić, Nikola ; Blašković, Dražen ; Lepeduš, Hrvoje ; Britvec, Mihaela ; Pecina, Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka Osmog hrvatskog biološkog kongresa
/ Besendorfer, Višnja ; Kopjar, Nevenka - Zagreb : Hrvatsko biološko društvo, 2003, 185-186
Skup
8. hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 27.09.2003. - 02.10.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Citrus unshiu Marc.; čuvanje; toplinski predtretman; uljne žlijezde; ozljede od niskih temperatura
(Citrus unshiu Marc; storage; hot water dip pre-treatment; oil glands; chilling injury)
Sažetak
Mandarina unshiu (Citrus unshiu Marc.) je glavna vrsta agruma u Hrvatskoj s godišnjom proizvodnjom od oko 40.000 tona. Slaba sposobnost skladištenja i pojava ozljeda od niskih temperatura tijekom čuvanja plodova je glavni ograničavajući čimbenik duže potrošnje plodova. Potapanje plodova u toplu vodu u trajanju tri minute može poboljšati sposobnost skladištenja. Mehanizam postanka makroskopski vidljivih ozljeda je nejasan s anatomskog gledišta, a oštećenja se u pojedinim godinama i ne moraju javiti bez obzira na postojanje povoljnih uvjeta za njihov nastanak. Smatra se da bi anatomske promjene uljnih žlijezda mogle prethoditi postanku vidljivih simptoma ozljeda. Istraživanje je obuhvatilo potapanje plodova (cv. 'Saigon') tri minute u vodu (HWD) temperature 48 i 52º ; ; ; ; C i kontrolu (bez predtretmana) nakon čega je uslijedilo čuvanje 4 mjeseca na 1º ; ; ; ; C, te držanje na sobnoj temperaturi u trajanju od 7 dana. Mikroskopski pregled zdravog i oštećenog staničja kore pokazao je promijenjeni oblik uljnih žlijezda na oštećenim mjestima. Niti jedna pregledana uljna žlijezda u oštećenom staničju nije imala eterično ulje, za razliku od onih u zdravom. Na preparatima se također mogao uočiti različit stupanj oštećenja tkiva, s time da je degradacija staničja bila najjača kod predtretmana HWD 52º ; ; ; ; C i kontrole, a manja kod HWD 48º ; ; ; ; C.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Nikola Pavičić
(autor)
Marija Pecina
(autor)
Mihaela Britvec
(autor)
Tomislav Jemrić
(autor)
Hrvoje Lepeduš
(autor)