Pregled bibliografske jedinice broj: 139892
Utjecaj papira na svojstva otopine za vlaženje
Utjecaj papira na svojstva otopine za vlaženje, 2003., diplomski rad, Grafički fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 139892 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj papira na svojstva otopine za vlaženje
(Influence of paper on the properties of the fountain solution)
Autori
KOSTRENČIĆ, SONJA
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Grafički fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2003
Stranica
38
Mentor
Gojo, Miroslav
Neposredni voditelj
Gojo, Miroslav
Ključne riječi
električna provodnost; kontaktni kut; otopina za vlaženje papir; pH vrijednost; površinska napetost
(contact angle; electrical conductivity; fountain solution; paper; pH value; surface tension)
Sažetak
Papir po svojim svojstvima i načinom proizvodnje u procesu plošnog tiska mijenja svojstva otopine za vlaženje. To se naročito odnosi na novinski papir, koji uslijed lužnatog postupka proizvodnje i sastava značajno mijenja pH vrijednost tijekom procesa tiska. Osim pH vrijednosti, mijenja se i električna provodnost, a samim time i ostali fizikalno-kemijski parametri. Ispitivanja su obuhvatila mjerenja fizikalno-kemijskih parametara otopine za vlaženje u zavisnosti o količini novinskog papira, te vremenu u kojem je papir djelovao na otopinu. Dobiveni rezultati ukazuju da dodatkom papira u otopinu za vlaženje dolazi do povećanja svih fizikalno-kemijskih parametara i pokazuju logaritamsku zavisnost o vremenu. Proces vlaženja odvija se u blago kiselom mediju, u pH području od 4.4 do 4.9. Povećanjem pH vrijednosti otopine za vlaženje iznad 6, može uzrokovati trajno oštećenje bemitne strukture Al2O3 od čega se sastoje slobodne površine, što može izazvati promjenu strukture slobodnih površina i time promijeniti njihovu hidrofilnost. Povećanje vrijednosti površinske napetosti, kao i kontaktnog kuta otopina za vlaženje može uzrokovati znakovitu promjenu njihovih fizikalno-kemijskih svojstava. Ta promjena ogleda se u narušavanju emulgacijskog odnosa, te ravnoteže boja-voda.
Izvorni jezik
Hrvatski