Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 135344

Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule (Brassica oleracea botritys var. italica)


Šimunić, Dana
Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule (Brassica oleracea botritys var. italica), 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 135344 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule (Brassica oleracea botritys var. italica)
(Analysis of glucosinolates in commercial dietary supplement of broccoli, Brassica oleracea botritys var. italica)

Autori
Šimunić, Dana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
06.12

Godina
2002

Stranica
36

Mentor
Vorkapić-Furač

Ključne riječi
brokula; glukozinolati; HPLC
(broccoli; glucosinolates; HPLC)

Sažetak
Zanimanje za hranu i komercijalne pripravke s kemoprotektivnim svojstvima posljednjih je godina značajno poraslo. To je posljedica raznih epidemioloških studija, kojima se utvrdilo da se neki tipovi tumora rjeđe pojavljuju u populacijama koje u prehranu uključuju veće količine povrća. To se posebice odnosi na povrće porodice Cruciferae, među kojima je najinteresantnija brokula, koja sadrži sulforafan, produkt enzimske hidrolize glukozinolata glukorafanina. Za sulforafan se dokazalo da smanjuje pojavu raznih oblika tumora u brojnim eksperimentalnim modelima, kako u in vivo pokusima sa životinjama tako i u in vitro pokusima na staničnim kulturama. U oba komercijalna pripravka (svjetlije i tamnije kapsule) ekstrakt brokule (Brassica oleracea botritys var. italica) određeni su ukupni i pojedinačni glukozinolati tekućinskom kromatografijom obrnutih faza (RP-LC) desulfoglukozinolata. Identifikacija desulfoglukozinolata provedena je s pomoću redoslijeda izlaska s kolone i analizom UV-spektara, a kvantifikacija metodom unutarnjeg standarda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058024

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Šimunić, Dana
Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule (Brassica oleracea botritys var. italica), 2002., diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Šimunić, D. (2002) 'Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule (Brassica oleracea botritys var. italica)', diplomski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imuni\'{c}, Dana}, year = {2002}, pages = {36}, keywords = {brokula, glukozinolati, HPLC}, title = {Analiza glukozinolata u komercijalnom pripravku brokule and \#40;Brassica oleracea botritys var. italica and \#41;}, keyword = {brokula, glukozinolati, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}imuni\'{c}, Dana}, year = {2002}, pages = {36}, keywords = {broccoli, glucosinolates, HPLC}, title = {Analysis of glucosinolates in commercial dietary supplement of broccoli, Brassica oleracea botritys var. italica}, keyword = {broccoli, glucosinolates, HPLC}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font