Pregled bibliografske jedinice broj: 135114
Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice
Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice // Meso, 5 (2003), 1; 47-49 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 135114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice
(The frequency of technological failure during the slaugtering process of the polutry meat in the Territory of Velika Gorica)
Autori
Mahin, S. ; Mioković, Branimir ; Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija
Izvornik
Meso (1332-0025) 5
(2003), 1;
47-49
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
klanje peradi; greške obrade
(slaughtering of poultry; the mistakes of processing of poultry)
Sažetak
U okvirima ovog rada obrađeni su podaci o klanju peradi u obrtničkoj klaonici u Velikoj Gorici. Podaci su se odnosili na dinamiku očitovanja tehnoloških grešaka klaoničke obrade tovljenih pilića koji su relevantni u ocjeni kakvoće i tržišne vrijednosti mesa tovljenih pilića (brojlera). Podaci se odnose na jednu proizvodnu seriju i obuhvaćaju podatke o pregledu trupova peradi tijekom jednoga tjedna (n = 400). Obrada peradi je pretežno manualna, s upotrebom opreme koja nije po tehničko-tehnološkim osobinama najsuvremenija, a klaonica je pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Učestalost i postotak tehnoloških grešaka na mesu peradi nastalih tijekom života, iznosi 1%, dok je 3, 75 % grešaka pripadalo onima postmortalne etiologije. Zbog tih spomenutih grešaka 15 obrađenih i pregledanih trupova nije bilo moguće svrstati u najbolju klasu, dok su 4 trupa razvrstana van klase. Tako najveći postotak obrađenog mesa spada u extra klasu. Mala obrtnička klaonica, s ovakvim radom i kvalitetom mesa, izborila je svoje mjesto na tržištu, ponudom kvalitetnoga pilećeg mesa. Ključne riječi: klanje peradi, greške obrade
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- CA Search (Chemical Abstracts)
- Zoological Record
- Food Science and Technology Abstracts