Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 135114

Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice


Mahin, S.; Mioković, Branimir; Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija
Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice // Meso, 5 (2003), 1; 47-49 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 135114 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice
(The frequency of technological failure during the slaugtering process of the polutry meat in the Territory of Velika Gorica)

Autori
Mahin, S. ; Mioković, Branimir ; Cvrtila, Željka ; Kozačinski, Lidija

Izvornik
Meso (1332-0025) 5 (2003), 1; 47-49

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
klanje peradi; greške obrade
(slaughtering of poultry; the mistakes of processing of poultry)

Sažetak
U okvirima ovog rada obrađeni su podaci o klanju peradi u obrtničkoj klaonici u Velikoj Gorici. Podaci su se odnosili na dinamiku očitovanja tehnoloških grešaka klaoničke obrade tovljenih pilića koji su relevantni u ocjeni kakvoće i tržišne vrijednosti mesa tovljenih pilića (brojlera). Podaci se odnose na jednu proizvodnu seriju i obuhvaćaju podatke o pregledu trupova peradi tijekom jednoga tjedna (n = 400). Obrada peradi je pretežno manualna, s upotrebom opreme koja nije po tehničko-tehnološkim osobinama najsuvremenija, a klaonica je pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije. Učestalost i postotak tehnoloških grešaka na mesu peradi nastalih tijekom života, iznosi 1%, dok je 3, 75 % grešaka pripadalo onima postmortalne etiologije. Zbog tih spomenutih grešaka 15 obrađenih i pregledanih trupova nije bilo moguće svrstati u najbolju klasu, dok su 4 trupa razvrstana van klase. Tako najveći postotak obrađenog mesa spada u extra klasu. Mala obrtnička klaonica, s ovakvim radom i kvalitetom mesa, izborila je svoje mjesto na tržištu, ponudom kvalitetnoga pilećeg mesa. Ključne riječi: klanje peradi, greške obrade

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Mahin, S.; Mioković, Branimir; Cvrtila, Željka; Kozačinski, Lidija
Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice // Meso, 5 (2003), 1; 47-49 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Mahin, S., Mioković, B., Cvrtila, Ž. & Kozačinski, L. (2003) Učestalost grešaka klaoničke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na području Velike Gorice. Meso, 5 (1), 47-49.
@article{article, author = {Mahin, S. and Miokovi\'{c}, Branimir and Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2003}, pages = {47-49}, keywords = {klanje peradi, gre\v{s}ke obrade}, journal = {Meso}, volume = {5}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {U\v{c}estalost gre\v{s}aka klaoni\v{c}ke obrade i upotrebljivosti mesa peradi na podru\v{c}ju Velike Gorice}, keyword = {klanje peradi, gre\v{s}ke obrade} }
@article{article, author = {Mahin, S. and Miokovi\'{c}, Branimir and Cvrtila, \v{Z}eljka and Koza\v{c}inski, Lidija}, year = {2003}, pages = {47-49}, keywords = {slaughtering of poultry, the mistakes of processing of poultry}, journal = {Meso}, volume = {5}, number = {1}, issn = {1332-0025}, title = {The frequency of technological failure during the slaugtering process of the polutry meat in the Territory of Velika Gorica}, keyword = {slaughtering of poultry, the mistakes of processing of poultry} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • Zoological Record
  • Food Science and Technology Abstracts





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font