Pregled bibliografske jedinice broj: 133720
Proizvodnja prehrambenih proizvoda procesom čiste tehnologije - ekstruzije
Proizvodnja prehrambenih proizvoda procesom čiste tehnologije - ekstruzije // 1. HRVATSKA KONFERENCIJA - EKOINŽENJERSTVO 2002 / Koprivanac, Natalija (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2002. (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 133720 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja prehrambenih proizvoda procesom čiste tehnologije - ekstruzije
(Manufacturing of food products with the clean process technology - extrusion)
Autori
Brnčić, Mladen ; Tripalo, Branko ; Ježek, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
1. HRVATSKA KONFERENCIJA - EKOINŽENJERSTVO 2002
/ Koprivanac, Natalija - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2002
Skup
1. HRVATSKA KONFERENCIJA EKOINŽENJERSTVO 2002
Mjesto i datum
Plitvička Jezera, Hrvatska, 22.10.2002. - 24.10.2002
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Ekstruzija; ekologija; ekstruder
(Extrusion; ecology; extruder)
Sažetak
Tehnologija ekstruzije oduvijek je imala važnu ulogu u prehrambenoj industriji. Postupak ekstruzije u prehrambenoj industriji datira od kraja devetnaestog stoljeća i to na samom početku u tehnologiji mesa. Sam proces je mnogo stariji i u industriji se počinje koristiti već u osamnaestom stoljeću. Od prapočetaka se upotrebljava u proizvodnji bešavnih olovnih cijevi, guma, različitih tipova plastike i plastičnih folija. Posebno je interesantan razvoj i primjena ekstruzije i ekstrudera u proizvodnji prehrambenih proizvoda različitih vrsta. Sam postupak ekstruzije je u osnovi proces gdje se neka prehrambena sirovina (npr.pšenična krupica), podvrgava operacijama miješanja, stlačivanja mase, grijanja i smicanja kroz oblikovanu sapnicu, koja je izrađena tako, da oblikuje i pomoću ekspanzije suši gotovi proizvod, ekstrudat. Danas je proces ekstruzije postao nezaobilazan u proizvodnji hrane. Najprepoznatljivija upotreba ekstrudera u prehrambenoj industriji jest u dobivanju različitih vrsta tjestenina, flipsova i ŤSnackť ili ŤReady to eatť cerealnih proizvoda. Prednost procesa ekstruzije u odnosu na tradicionalne metode je u tome što su ekstruderi lako prilagodljivi za proizvodnju različitih vrsta proizvoda, štede energiju, automatski su kontolirani i kompjuterski vođeni, manji su u odnosu na stare tehnologije, potpuni su bioreaktori a sam proces je gotovo potpuno čist i neškodljiv za okolinu. Energetski gledano, već u startu ekstruderi rade sa manjom vlažnošću sirovog materijala što u konačnici donosi značajne ušetede mehaničke i toplinske energije. Tokom Ťkuhanjať u ekstruderu, optimalnim postavljanjem odnosa teksture i uvjeta rada (temperatura, tlak, broj okretaja puža, doziranje sirovine i vode) postiže se ekspanzija proizvoda ekstrudata koji je gotovo pripremljen za pakiranje, tj. potrebno ga je vrlo malo dosušiti. Ušteda u sirovini (19%), smanjenju troška sata rada (14%), manji proizvodni prostor (36%), te velika ušteda u kapitalnoj investiciji (44%), stavljaju ekstruziju ispred starijih tehnologija u proizvodnji hrane. Kako se danas vrlo velika pažnja posvećuje zaštiti okoliša, uštedi energije te kontinuiranosti procesa, mnoge industrije mijenjaju postojeća klasična, nečista i skupa postrojenja sa različitim tipovima ekstrudera, koji svojim proizvodnim, ekološki čistim karakteristikama i vrhunskim proizvodima, preuzimaju Ťodgovornostť za što čistiji i štedljiviji proces i proizvod.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb