Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 133613

Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji


Brnčić, Mladen; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Karlović, Damir; Ćurić, Duška
Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji // PBN Revija, 1 (2002), 5-7 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 133613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji
(Historical review of technological development of extruders and extrusion process in food industry)

Autori
Brnčić, Mladen ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Karlović, Damir ; Ćurić, Duška

Izvornik
PBN Revija (1334-0719) 1 (2002); 5-7

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
ekstruder; ekstruzija; povijest
(extruder; extrusion; history)

Sažetak
Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda. Ekstruderi se mogu koristiti u proizvodnji različitih vrsta klasičnih prehrambenih proizvoda ili za dobivanje velike palete potpuno novih prehrambenih proizvoda. Mnoge tvornice umjesto tradicionalnih tehnologija koriste tehnologiju ekstrudiranja za proizvodnju cerealne dječje hrane, konditorskih proizvoda, mesnih prerađevina i sl. Unatoč tome što tehnologija ekstrudiranja ima puno prednosti u odnosu na konvencionalne tehnologije, dugo je vremena trebalo da ekstruzija u potpunosti preuzme primarnu ulogu u proizvodnji hrane, posebice kada se radi o primjeni dvopužnih multifunkcionalnih ekstrudera.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0058007
058202

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Damir Karlović (autor)

Avatar Url Duška Ćurić (autor)

Avatar Url Mladen Brnčić (autor)

Avatar Url Branko Tripalo (autor)

Avatar Url Damir Ježek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Brnčić, Mladen; Ježek, Damir; Tripalo, Branko; Karlović, Damir; Ćurić, Duška
Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji // PBN Revija, 1 (2002), 5-7 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Brnčić, M., Ježek, D., Tripalo, B., Karlović, D. & Ćurić, D. (2002) Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji. PBN Revija, 1, 5-7.
@article{article, author = {Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Karlovi\'{c}, Damir and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka}, year = {2002}, pages = {5-7}, keywords = {ekstruder, ekstruzija, povijest}, journal = {PBN Revija}, volume = {1}, issn = {1334-0719}, title = {Povijesni pregled tehnolo\v{s}kog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji}, keyword = {ekstruder, ekstruzija, povijest} }
@article{article, author = {Brn\v{c}i\'{c}, Mladen and Je\v{z}ek, Damir and Tripalo, Branko and Karlovi\'{c}, Damir and \'{C}uri\'{c}, Du\v{s}ka}, year = {2002}, pages = {5-7}, keywords = {extruder, extrusion, history}, journal = {PBN Revija}, volume = {1}, issn = {1334-0719}, title = {Historical review of technological development of extruders and extrusion process in food industry}, keyword = {extruder, extrusion, history} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font