Pregled bibliografske jedinice broj: 133613
Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji
Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji // PBN Revija, 1 (2002), 5-7 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
CROSBI ID: 133613 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povijesni pregled tehnološkog razvoja ekstrudera i primjene ekstruzije u prehrambenoj industriji
(Historical review of technological development of extruders and extrusion process in food industry)
Autori
Brnčić, Mladen ; Ježek, Damir ; Tripalo, Branko ; Karlović, Damir ; Ćurić, Duška
Izvornik
PBN Revija (1334-0719) 1
(2002);
5-7
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni
Ključne riječi
ekstruder; ekstruzija; povijest
(extruder; extrusion; history)
Sažetak
Ekstruzija predstavlja izrazito učinkovit proces, primjenjiv u biotehnološkoj proizvodnji i prehrambenoj industriji, za kojeg je karakteristično kratko vrijeme proizvodnje i znatne uštede na energiji, a time i niža konačna cijena gotovog proizvoda. Ekstruderi se mogu koristiti u proizvodnji različitih vrsta klasičnih prehrambenih proizvoda ili za dobivanje velike palete potpuno novih prehrambenih proizvoda. Mnoge tvornice umjesto tradicionalnih tehnologija koriste tehnologiju ekstrudiranja za proizvodnju cerealne dječje hrane, konditorskih proizvoda, mesnih prerađevina i sl. Unatoč tome što tehnologija ekstrudiranja ima puno prednosti u odnosu na konvencionalne tehnologije, dugo je vremena trebalo da ekstruzija u potpunosti preuzme primarnu ulogu u proizvodnji hrane, posebice kada se radi o primjeni dvopužnih multifunkcionalnih ekstrudera.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Damir Karlović (autor)
Duška Ćurić (autor)
Mladen Brnčić (autor)
Branko Tripalo (autor)
Damir Ježek (autor)