Pregled bibliografske jedinice broj: 133053
Specifičnosti ekološkog uzgoja u vinogradarstvu
Specifičnosti ekološkog uzgoja u vinogradarstvu // I. Hrvatska konferencija Ekoinženjerstvo 2002 / Natalija, Koprivanac (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2002. str. 78-78 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 133053 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Specifičnosti ekološkog uzgoja u vinogradarstvu
(Specifitic aspects of organic production in viticulture)
Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Maletić, Edi ; Mirošević, Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
I. Hrvatska konferencija Ekoinženjerstvo 2002
/ Natalija, Koprivanac - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2002, 78-78
Skup
I. Hrvatska konferencija Ekoinženjerstvo 2002
Mjesto i datum
NP Plitvička jezera, Hrvatska, 22.10.2002. - 24.10.2002
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ekološko vinogradarstvo; zaštita bilja; prinos; kakvoća
(organic viticulture; plant protection; yield; quality)
Sažetak
Unatoč povoljnim okolinskim uvjetima, ekološka proizvodnja u vinogradarstvu Hrvatske vrlo je slabo zastupljena. Jedna od važnih prepreka širem prihvaćanju ovakovog načina proizvodnje je i nedostatak praktičnih iskustava u konkretnim uvjetima naših vinogradarskih područja. S ciljem procjene prikladnosti ovakovog načina uzgoja postavljen je pokus na tri lokacije u različitim klimatskim zonama RH: Istra, Međimurje, sjeverna Dalmacija. Na odabranim obiteljskim gospodarstvima postavljen je pokus u dvije varijante, odnosno utvrđena je tehnologija proizvodnje prema smjernicama za ekološku proizvodnju, a kao komaparacija poslužila je do tada uobičajena (konvencionalna) proizvodnja grožđa i vina. Uz pregled specifičnih mjera i postupaka u ekološkom uzgoju vinove loze, u ovom radu prikazani su pokazatelji prinosa grožđa i kakvoće mošta i vina u prve tri godine nakon prijelaza na ekološku proizvodnju. Najveća razlika između ekološke i konvencionalne varijante utvrđene su u efikasnosti dopuštenih sredstava za zaštitu od gljivičnih bolesti. U izrazito humidnim godinama štete od bolesti uzrokovale su gubitak dijela prinosa u ekološkoj varijanti, a problem je bio naročito izražen u Međimurju. U klimatski povoljnijim godinama nisu utvrđene značajne razlike u prinosu između ovih dviju varijanti pokusa niti na jednom obiteljskom gospodarstvu. Rezultati provedenih fizikalno-kemijskih analiza mošta i vina pokazali su da razlike u tehnologiji uzgoja vinove loze i proizvodnji vina nisu bitno utjecale na kakvoću
Izvorni jezik
Hrvatski