Pregled bibliografske jedinice broj: 129206
Uzgoj pataka na ribnjacima
Uzgoj pataka na ribnjacima // V. simpozij Peradarski dani : zbornik radova / Wittner, Velimir (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2003. str. 105-107 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
CROSBI ID: 129206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj pataka na ribnjacima
(Duck breeding at fishponds)
Autori
Stojević, Zvonko ; Petrinec, Zdravko ; Milinković-Tur, Suzana ; Zdelar-Tuk, Maja ; Piršljin, Jasna ; Beer Ljubić, Blanka ; Župan, Boris ; Bošnjak, Zoran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni
Izvornik
V. simpozij Peradarski dani : zbornik radova
/ Wittner, Velimir - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2003, 105-107
Skup
Simpozij Peradarski dani (5 ; 2003)
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 14.05.2003. - 17.05.2003
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
patka; uzgoj na ribnjacima; tovne karakteristike
(duck; breeding at fishpond; fattening characteristics)
Sažetak
U radu je opisan uzgoj pataka na ribnjacima te utjecaj takvog načina držanja na tovne karakteristike. Istraženi su: težina pataka po tjednima, završne težine, konverzija hrane, mortalitet i klaonički randman trupa. Pokusi su obavljeni na pačićima linije « ; Cherry Wally» ; . Nakon tri tjedna toplog uzgoja pačići su ispušteni na ribnjak gdje su proveli sljedeća četiri tjedna. Na klanje su upućeni s 50 dana starosti. Tijekom boravka na ribnjacima pačići su bili smješteni u žicom ograđenom prostoru s nadstrešnicom. Hranilice su bile smještene na ribnjaku. Ovakvim načinom držanja sav izmet i rasap hrane završavali su u ribnjaku kao direktna ili indirektna hrana ribama. Rezultati pokusa pokazali su kako pačići uzgojeni na ribnjaku imaju nešto manje prosječne težine uz nešto povećanu konverziju hrane u odnosu na one iz stajskog uzgoja. U isto vrijeme klaonički randman trupa bio je veći od onog u stajskom uzgoju. U odnosu na klasični, stajski način držanja ovaj proces proizvodnje ne predviđa izgnojavanje objekta i dezinfekciju, što dodatno pojeftinjuje proizvodnju i čuva okoliš od nepotrebnog zagađenja. Uz to, najveću korist od ovakvog načina uzgoja imaju ribe dobitkom besplatne i kvalitetne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina
POVEZANOST RADA
Projekti:
053015
Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Suzana Milinković-Tur
(autor)
Jasna Aladrović
(autor)
Zdravko Petrinec
(autor)
Zvonko Stojević
(autor)
Blanka Beer Ljubić
(autor)
Maja Zdelar-Tuk
(autor)