Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1283302

UTJECAJ KONZUMACIJE KOKOŠJIH JAJA OBOGAĆENIH OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, VITAMINOM E I SELENOM NA KARDIOVASKULARNU FUNKCIJU I IMUNOLOŠKI SUSTAV KOD BOLESNIKA S AKUTNIM KORONARNIM SINDROMOM – RANDOMIZIRANI KONTROLIRANI POKUS


Ana Marija Masle
UTJECAJ KONZUMACIJE KOKOŠJIH JAJA OBOGAĆENIH OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, VITAMINOM E I SELENOM NA KARDIOVASKULARNU FUNKCIJU I IMUNOLOŠKI SUSTAV KOD BOLESNIKA S AKUTNIM KORONARNIM SINDROMOM – RANDOMIZIRANI KONTROLIRANI POKUS, 2023., doktorska disertacija, Medicinski fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1283302 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ KONZUMACIJE KOKOŠJIH JAJA OBOGAĆENIH OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, VITAMINOM E I SELENOM NA KARDIOVASKULARNU FUNKCIJU I IMUNOLOŠKI SUSTAV KOD BOLESNIKA S AKUTNIM KORONARNIM SINDROMOM – RANDOMIZIRANI KONTROLIRANI POKUS
(EFFECT OF CONSUMPTION OF CHICKEN EGGS ENRICHED WITH OMEGA-3 FATTY ACIDS, LUTEIN, VITAMIN E AND SELENIUM ON CARDIOVASCULAR FUNCTION AND IMMUNE SYSTEM IN PATIENTS WITH ACUTE CORONARY SYNDROME - A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL)

Autori
Ana Marija Masle

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Medicinski fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.03

Godina
2023

Stranica
135

Mentor
Kibel, Aleksandar

Ključne riječi
akutni koronarni sindrom (AKS), mikrovaskularna funkcija, Nutri 4 kokošja jaja (obogaćena s n-3 PUFA, luteinom, vitaminom E i selenom)
(acute coronary syndrome (ACS), microvascular function, Nutri 4 chicken eggs (enriched with n-3 PUFA, lutein, vitamin E, and selenium))

Sažetak
CILJ ISTRAŽIVANJA: Ispitati utjecaj konzumacije kokošjih jaja obogaćenih omega-3 masnim kiselinama, luteinom, vitaminom E i selenom na pokazatelje mikrovaskularne funkcije, oksidativnog stresa i razinu upalnih medijatora u bolesnika nakon akutnog koronarnog sindroma (AKS) – randomizirani kontrolirani pokus. ISPITANICI I METODE: Odrasli ispitanici oba spola s AKS-om randomizirani su u kontrolnu skupinu (obična kokošja jaja) i Nutri4 skupinu (funkcionalno obogaćena jaja) i podvrgnuti trotjednom nadziranom dijetetskom protokolu. Prije i nakon provedene dijete, pomoću laser doppler metode mjerenja krvnog protoka u mikrocirkulaciji kože određene su promjene vrijednosti post- okluzivne reaktivne hiperemije (PORH), acetilkolinom inducirane dilatacije (Ach ID) i natrijevim nitroprusidom inducirane dilatacije (SNP ID), što su pokazatelji mikrovaskularne funkcije. Nadalje, utvrđena je aktivnost antioksidativnih enzima CAT, GPx i SOD, promjena biomarkera oksidativnoga stresa i antioksidativnoga kapaciteta, razina pro- i protuupalnih citokina i kemokina, lipidni profil te proteinski izražaj enzima eNOS, iNOS, i nNOS, koji su važni u mehanizmima mikrovaskularne reaktivnosti u bolesnika s AKS-om. REZULTATI: Nakon protokola konzumacije Nutri 4 jaja zabilježene su značajno niže razine LDL kolesterola u krvi i povišene razine triglicerida, dok su razine ukupnog kolesterola ostale unutar referentnih vrijednosti. Dijetetski protokol također je povećao razinu vitamina E u serumu za 12, 7 % i razinu selena za 8, 6 %, te je imao pozitivan učinak na mikrovaskularnu reaktivnost (endotelnu funkciju), što je prikazano značajno poboljšanom post-okluzivnom reaktivnom hiperemijom i dilatacijom izazvanom acetilkolinom, uz značajno niže razine arterijskog tlaka i pulsa. Dijetetski protokol nije značajno utjecao na aktivnost CAT-a, GPx-a i SOD-a, niti je povećao vrijednosti TBARS-a ili FRAP-a. Također, nije značajno utjecao na razine TNF-α, TGF-1β, C3a, IFN-γ, IL-6, IL-10, IL- 17A, IL-23 ili MCP-1. Međutim, konzumacija Nutri 4 jaja dovela je do smanjenja razina nNOS-a i iNOS- a, dok su se razine eNOS-a povećale, iako ne značajno, u bolesnika s AKS-om. ZAKLJUČAK: Prehrambeni protokol koji uključuje konzumaciju Nutri 4 jaja obogaćenih n-3 PUFA, luteinom, vitaminom E i selenom imao je pozitivan učinak na mikrovaskularnu funkciju, bez negativnog utjecaja na oksidativni stres i neznačajno sniženje razine proupalnih medijatora u bolesnika s AKS-om.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanosti, Temeljne medicinske znanosti, Kliničke medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Klinički bolnički centar Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Aleksandar Kibel (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ana Marija Masle
UTJECAJ KONZUMACIJE KOKOŠJIH JAJA OBOGAĆENIH OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, VITAMINOM E I SELENOM NA KARDIOVASKULARNU FUNKCIJU I IMUNOLOŠKI SUSTAV KOD BOLESNIKA S AKUTNIM KORONARNIM SINDROMOM – RANDOMIZIRANI KONTROLIRANI POKUS, 2023., doktorska disertacija, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
Ana Marija Masle (2023) 'UTJECAJ KONZUMACIJE KOKOŠJIH JAJA OBOGAĆENIH OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, VITAMINOM E I SELENOM NA KARDIOVASKULARNU FUNKCIJU I IMUNOLOŠKI SUSTAV KOD BOLESNIKA S AKUTNIM KORONARNIM SINDROMOM – RANDOMIZIRANI KONTROLIRANI POKUS', doktorska disertacija, Medicinski fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2023}, pages = {135}, keywords = {akutni koronarni sindrom (AKS), mikrovaskularna funkcija, Nutri 4 koko\v{s}ja jaja (oboga\'{c}ena s n-3 PUFA, luteinom, vitaminom E i selenom)}, title = {UTJECAJ KONZUMACIJE KOKO\v{S}JIH JAJA OBOGA\'{C}ENIH OMEGA-3 MASNIM KISELINAMA, LUTEINOM, VITAMINOM E I SELENOM NA KARDIOVASKULARNU FUNKCIJU I IMUNOLO\v{S}KI SUSTAV KOD BOLESNIKA S AKUTNIM KORONARNIM SINDROMOM – RANDOMIZIRANI KONTROLIRANI POKUS}, keyword = {akutni koronarni sindrom (AKS), mikrovaskularna funkcija, Nutri 4 koko\v{s}ja jaja (oboga\'{c}ena s n-3 PUFA, luteinom, vitaminom E i selenom)}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2023}, pages = {135}, keywords = {acute coronary syndrome (ACS), microvascular function, Nutri 4 chicken eggs (enriched with n-3 PUFA, lutein, vitamin E, and selenium)}, title = {EFFECT OF CONSUMPTION OF CHICKEN EGGS ENRICHED WITH OMEGA-3 FATTY ACIDS, LUTEIN, VITAMIN E AND SELENIUM ON CARDIOVASCULAR FUNCTION AND IMMUNE SYSTEM IN PATIENTS WITH ACUTE CORONARY SYNDROME - A RANDOMIZED CONTROLLED TRIAL}, keyword = {acute coronary syndrome (ACS), microvascular function, Nutri 4 chicken eggs (enriched with n-3 PUFA, lutein, vitamin E, and selenium)}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font