Pregled bibliografske jedinice broj: 1283125
Vrste i primjena različitih adsorbensa u prehrambenoj industriji
Vrste i primjena različitih adsorbensa u prehrambenoj industriji, 2023., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1283125 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vrste i primjena različitih adsorbensa u prehrambenoj industriji
(Types and Application of Different Adsorbents in the Food Industry)
Autori
Zadravec, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
05.07
Godina
2023
Stranica
14
Mentor
Matić, Petra
Ključne riječi
adsorpcija ; adsorbens ; adsorbat
(adsorption ; adsorbent ; adsorbate)
Sažetak
U prehrambenoj industriji koriste se različiti adsorbensi kao što su aktivni ugljen, minerali, smola, industrijski otpad, te bioadsorbensi kao što su prehrambena vlakna. Smola pripada u jeftinije adsorbense, a može se modificirati, kemijski je inertna i stabilna, te posjeduje veliki adsorpcijski kapacitet. Industrijski otpad kao što je pepeo, lignin i lignocelulozni materijali, te polisaharidni adsorbeni kao što su prehrambena vlakna također nalaze primjenu kao adsorbensi. Zadatak ovog rada je opisati vrste i primijenu različitih adsorbensa u prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Prehrambena tehnologija