Pregled bibliografske jedinice broj: 1283113
Kompetitivna ekskluzija patogena sojem producentom egzopolisaharida Limosilactobacillus fermentum MC1
Kompetitivna ekskluzija patogena sojem producentom egzopolisaharida Limosilactobacillus fermentum MC1, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1283113 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kompetitivna ekskluzija patogena sojem producentom egzopolisaharida Limosilactobacillus fermentum MC1
(Competitive exclusion of pathogens by the exopolysaccharide-producing Limosilactobacillus fermentum MC1 strain)
Autori
Knez, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
06.07
Godina
2023
Stranica
42
Mentor
Leboš Pavunc, Andreja
Ključne riječi
probiotičke bakterije ; egzopolisaharidi ; adhezijska svojstva ; mikroinkapsulacija ; oligosaharidi
(probiotic bacteria ; exopolysaccharides ; adhesion properties ; microencapsulation ; oligosaccharides)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati kompetitivnu ekskluziju test-mikroorganizma Escherichia coli 3014 probiotičkim sojem Limosilactobacillus fermentum MC1, producentom egzoplisaharida (EPS), korištenjem Caco-2 stanične linije u in vitro uvjetima. Također je ispitan utjecaj različitih koncentracija sintetitziranih EPS-a na kompetitivnu ekskluziju. Proučavan je i utjecaj mikroinkapsulacije soja MC1 u alginatu, uz dodatak fruktooligosaharida ili galaktooligosaharida, na preživljavanje stanica soja MC1 u procesu liofilizacije, izlaganja simuliranim uvjetima gastrointestinalnog trakta te skladištenja. Rezultati su pokazali da EPS kojeg sintetizira L. fermentum MC1 smanjuje adhezivna svojstva E. coli, s time da veća koncentracija podrazumijeva i snažnije djelovanje. Najveća antiadhezivna svojstva pokazao je uzorak koji je sadržavao 1 mg mL-1 EPS-a. Mikroinkapsulacija u natrijevom alginatu pokazala se kao dobra tehnika za zaštitu MC1 soja. Dodatak oligosaharida soju MC1 osigurava bolje preživljavanje liofilizacije te simuliranih uvjeta gastrointestinalnog trakta i tijekom skladištenja, s tim da su se galaktooligosaharidi u gotovo svim segmentima istraživanja pokazali kao bolji izbor prebiotika nego fruktooligosaharidi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Andreja Leboš-Pavunc
(mentor)