Pregled bibliografske jedinice broj: 1283083
Prehrambeni unos, kronično upalno stanje i udio masnog i mišićnog tkiva u studentica
Prehrambeni unos, kronično upalno stanje i udio masnog i mišićnog tkiva u studentica, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1283083 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeni unos, kronično upalno stanje i udio
masnog i mišićnog tkiva u studentica
(Dietary intake, chronic inflammation and the
percentage of adipose and muscle tissue in female
students)
Autori
Alić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2020
Stranica
52
Mentor
Keser, Irena
Ključne riječi
kronično upalno stanje, mišićna masa, masno tkivo, prehrana, studentice
(: low-grade chronic inflammation, muscle mass, body fat, diet, female students)
Sažetak
Kronična upala je postala važan aspekt patofiziologije bolesti povezanih sa starenjem i kroničnih bolesti razvijenih zemalja. Prehrambeni obrasci i nutrijenti mogu imati utjecaja na poticanje ili suzbijanje upalnog odgovora. Cilj istraživanja je bio procijeniti prisutnost kroničnog upalnog stanja niskog stupnja u tijelu i udio masnog i mišićnog tkiva te utvrditi postoji li utjecaj dijetetičkih parametara i kronične upale na parametre sastava tijela u studentica. Ispitanice su bile 79 studentica prosječne dobi 21, 9 ± 1, 3 godina. Metodom bioelektrične impedancije su utvrđene komponente sastava tijela te parametri vezani uz kroničnu upalu niskog stupnja, a dijetetički parametri su prikupljeni metodom 24-satnog prisjećanja unosa hrane i pića. Rezultati su pokazali prosječno adekvatan udio masnog tkiva (25, 5 ± 6, 1 %) te manjak mišićnog tkiva (22, 9 ± 1, 6 %). Statistički značajna pozitivna korelacija je utvrđena između HPA indeksa (parametar kronične upale) i mišićne mase (r=0, 24, p<0, 05) te između HPA indeksa i udjela mišićnog tkiva (r=0, 55, p<0, 05). Nije utvrđen utjecaj dijetetičkih parametara na parametre kronične upale niskog stupnja i komponente sastava tijela. Rezultati sugeriraju da se povećanjem mišićnog tkiva može smanjiti prisutnost kronične upale niskog stupnja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam