Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1282918

Karakterizacija proteolitičke aktivnosti sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka


El Khalifa, Dina
Karakterizacija proteolitičke aktivnosti sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2023., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1282918 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija proteolitičke aktivnosti sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka
(Characterization of proteolytic activity of lactic acid bacteria strains isolated from human breast milk)

Autori
El Khalifa, Dina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
05.07

Godina
2023

Stranica
29

Mentor
Butorac, Katarina

Ključne riječi
bakterije mliječne kiseline ; proteinaze ; Lactobacillus ; kazein
(lactic acid bacteria ; proteases ; Lactobacillus ; casein)

Sažetak
Bakterije mliječne kiseline (BMK) su skupina biotehnološko važnih mikroorganizama koji imaju sposobnost fermentacije šećera i proizvodnje proteolitičkih enzima. Proteolitički sustav Lactobacillus i Enterococcus sojeva omogućava hidrolizu kazeina prisutnog u fermentiranim mliječnim proizvodima do bioaktivnih peptida čime opskrbljuju stanicu aminokiselinama esencijalnim za rast te pridonose razvoju organoleptičkih svojstava mliječnih proizvoda. Cilj ovog rada bio je istražiti kazeinolitičko djelovanje BMK izoliranih iz majčinog mlijeka te odabrati soj s najboljom proteolitičkom aktivnošću. Analizom fenotipa hidrolize kazeina ustanovljeno je da sojevi L. plantarum MB18 i E. faecium AF16, prilikom inkubacije u obranom mlijeku, iskazuju značajno kazeinolitičko djelovanje. Ansonovom metodom, koja je provedena u svrhu kvantificiranja aktivnosti proteinaza, i analizom proteinskog profila razgradnje kazeina utvrđeno je da soj L. plantarum MB18 posjeduje najučinkovitije proteolitičko djelovanje, koji se može koristiti kao potencijalna starter kultura u svrhu proizvodnje funkcionalnih fermentiranih proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
undefined
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Katarina Butorac (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

El Khalifa, Dina
Karakterizacija proteolitičke aktivnosti sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka, 2023., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
El Khalifa, D. (2023) 'Karakterizacija proteolitičke aktivnosti sojeva bakterija mliječne kiseline izoliranih iz majčinog mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {El Khalifa, Dina}, year = {2023}, pages = {29}, keywords = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proteinaze, Lactobacillus, kazein}, title = {Karakterizacija proteoliti\v{c}ke aktivnosti sojeva bakterija mlije\v{c}ne kiseline izoliranih iz maj\v{c}inog mlijeka}, keyword = {bakterije mlije\v{c}ne kiseline, proteinaze, Lactobacillus, kazein}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {El Khalifa, Dina}, year = {2023}, pages = {29}, keywords = {lactic acid bacteria, proteases, Lactobacillus, casein}, title = {Characterization of proteolytic activity of lactic acid bacteria strains isolated from human breast milk}, keyword = {lactic acid bacteria, proteases, Lactobacillus, casein}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font