Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1281926

Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu


Srdoč, Antun
Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1281926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu
(Production of Hydrolytic Enzymes During Trametes versicolor cultivation on Brewer’s Spent Grain)

Autori
Srdoč, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
30.06

Godina
2023

Stranica
41

Mentor
Tišma, Marina

Neposredni voditelj
Zeko-Pivač, Anđela

Ključne riječi
Pivski trop ; Trametes versicolor ; fermentacija na čvrstim nosačima ; hidrolitički enzimi
(Brewer’s spent grain ; Trametes versicolor ; solid-state fermentation ; hydrolytic enzymes)

Sažetak
Sažetak: Pivski trop je široko rasprostranjen nusproizvod pivarske industrije. U ovom radu proučavan je proces proizvodnje hidrolitičkih enzima (ksilanaza, invertaza, β-glukozidaza i celulaza) u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima, koristeći pivski trop kao supstrat za uzgoj Trametes versicolor. Fermentacija na čvrstim nosačima provedena je pri sljedećim procesnim uvjetima: T = 27 °C, t = 15 dana, m (supstrata) = 30 g, udio vlage = 69, 19%, visina sloja: 4, 5 cm. Gubitak na masi materijala nakon 15 dana fermentacije iznosio je 29%, a pH supstrata kretao se od 5, 40 do 6, 47. Maksimalne volumne aktivnosti enzima ksilanaze i invertaze postignute su nakon 15. dana. Volumna aktivnost ksilanaze bila je V.A. = 511, 19 U/mL, a invertaze V.A. = 186.25 U/mL. Maksimalna volumna aktivnost β-glukozidaze postignuta je nakon 12. dana (V.A. = 4, 34 U/mL), a celulaze nakon 10. dana (V.A. = 0, 074 U/mL). Na temelju dobivenih rezultata dokazano je da je T. versicolor dobar mikroorganizam za proizvodnju istraživanih hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja na pivskom tropu, čime su dokazane mogućnosti iskorištavanja, gospodarenja i ponovne uporabe pivskog tropa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Marina Tišma (autor)

Avatar Url Anđela Zeko-Pivač (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Srdoč, Antun
Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Srdoč, A. (2023) 'Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Srdo\v{c}, Antun}, year = {2023}, pages = {41}, keywords = {Pivski trop, Trametes versicolor, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, hidroliti\v{c}ki enzimi}, title = {Proizvodnja hidroliti\v{c}kih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu}, keyword = {Pivski trop, Trametes versicolor, fermentacija na \v{c}vrstim nosa\v{c}ima, hidroliti\v{c}ki enzimi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Srdo\v{c}, Antun}, year = {2023}, pages = {41}, keywords = {Brewer’s spent grain, Trametes versicolor, solid-state fermentation, hydrolytic enzymes}, title = {Production of Hydrolytic Enzymes During Trametes versicolor cultivation on Brewer’s Spent Grain}, keyword = {Brewer’s spent grain, Trametes versicolor, solid-state fermentation, hydrolytic enzymes}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font