Pregled bibliografske jedinice broj: 1281926
Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu
Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja Trametes versicolor na pivskom tropu, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1281926 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja
Trametes versicolor na pivskom tropu
(Production of Hydrolytic Enzymes During Trametes
versicolor cultivation on Brewer’s Spent Grain)
Autori
Srdoč, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.06
Godina
2023
Stranica
41
Mentor
Tišma, Marina
Neposredni voditelj
Zeko-Pivač, Anđela
Ključne riječi
Pivski trop ; Trametes versicolor ; fermentacija na čvrstim nosačima ; hidrolitički enzimi
(Brewer’s spent grain ; Trametes versicolor ; solid-state fermentation ; hydrolytic enzymes)
Sažetak
Sažetak: Pivski trop je široko rasprostranjen nusproizvod pivarske industrije. U ovom radu proučavan je proces proizvodnje hidrolitičkih enzima (ksilanaza, invertaza, β-glukozidaza i celulaza) u uvjetima fermentacije na čvrstim nosačima, koristeći pivski trop kao supstrat za uzgoj Trametes versicolor. Fermentacija na čvrstim nosačima provedena je pri sljedećim procesnim uvjetima: T = 27 °C, t = 15 dana, m (supstrata) = 30 g, udio vlage = 69, 19%, visina sloja: 4, 5 cm. Gubitak na masi materijala nakon 15 dana fermentacije iznosio je 29%, a pH supstrata kretao se od 5, 40 do 6, 47. Maksimalne volumne aktivnosti enzima ksilanaze i invertaze postignute su nakon 15. dana. Volumna aktivnost ksilanaze bila je V.A. = 511, 19 U/mL, a invertaze V.A. = 186.25 U/mL. Maksimalna volumna aktivnost β-glukozidaze postignuta je nakon 12. dana (V.A. = 4, 34 U/mL), a celulaze nakon 10. dana (V.A. = 0, 074 U/mL). Na temelju dobivenih rezultata dokazano je da je T. versicolor dobar mikroorganizam za proizvodnju istraživanih hidrolitičkih enzima tijekom uzgoja na pivskom tropu, čime su dokazane mogućnosti iskorištavanja, gospodarenja i ponovne uporabe pivskog tropa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek