Pregled bibliografske jedinice broj: 1281907
Znanost i umjetnost doživljaja hrane
Znanost i umjetnost doživljaja hrane. Zagreb: Jesenski i Turk, 2023 (monografija)
CROSBI ID: 1281907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Znanost i umjetnost doživljaja hrane
(The Art and Science of Food Experiences)
Autori
Jelinčić, Daniela Angelina
Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena
Izdavač
Jesenski i Turk
Grad
Zagreb
Godina
2023
Stranica
228
ISBN
978-953-381-011-9
Ključne riječi
hrana ; doživljaji ; ekonomija doživljaja ; emocije ; osjeti ; neuroznanost ; umjetnost ; turizam ; identitet ; brend ; gastrodiplomacija
(food ; experiences ; experience economy ; emotions ; senses ; neuroscience ; art ; tourism ; brand ; identity ; gastrodiplomacy)
Sažetak
Knjiga je znanstveno-popularnog karaktera, a cilj joj je objasniti načela stvaranja doživljaja pomoću uključivanja svih pet osjeta. Temelji se na tehnikama ekonomije doživljaja kao suvremenog pristupa izgradnji publike u gastronomiji, kulturi i turizmu te postizanja psihološkog zadovoljstva konzumenata. Pored uvodnog, sadrži pet glavnih poglavlja s potpoglavljima. Uvodno se objašnjavaju cilj i svrha knjige, potencijalni korisnici te je predstavljena njena struktura. Prvo poglavlje nosi naslov "Hrana u ekonomiji doživljaja" i objašnjava osnovna načela stvaranja doživljaja pružajući tako znanstveno utemeljenje za daljnju razradu teme. U drugom poglavlju naslova "Veza mozak – hrana" opisano je svih pet osjetila i njihovo funkcioniranje kroz vezu s mozgom. "Kreiranje gastronomskog doživljaja" naslov je trećeg poglavlja, koje pruža konkretne naputke za stvaranje doživljaja kroz pojedine osjete, odnosno kroz višeosjetilne podražaje. Četvrto poglavlje naslova "Hrana i identitet" naglašava njihovu snažnu povezanost, a što se razrađuje kroz sljedeće pod- teme: hrana kao brend, gastrodiplomacija, te hrana i turizam. Posljednje, peto poglavlje, posvećeno je temi "Hrana i umjetnost", a temu predstavlja kroz dvostruku prizmu: hrana u umjetnosti odnosno hrana kao umjetničko djelo. Svako je poglavlje opremljeno referentnom literaturom, a sav tekst u knjizi prate ilustrativni primjeri kako bi se zorno prikazala načela stvaranja doživljaja odnosno pojasnio tekst.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Ekonomija, Psihologija, Etnologija i antropologija, Primijenjena umjetnost, Kognitivna znanost (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, društvene i humanističke znanosti)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za razvoj i međunarodne odnose
Profili:
Daniela Angelina Jelinčić (autor)