Pregled bibliografske jedinice broj: 1281738
Voltametrijska karakterizacija nekih polifenola iz dunje
Voltametrijska karakterizacija nekih polifenola iz dunje, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1281738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Voltametrijska karakterizacija nekih polifenola iz
dunje
(Voltammetry Characterization of Some Polyphenols
from Quince)
Autori
Mlinac, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
16.05
Godina
2023
Stranica
42
Mentor
Tomac, Ivana ; Švorc, Lubomir
Ključne riječi
dunja ; polifenoli ; dijamantna elektroda s primjesama bora ; elektroda od staklastog ugljika ; voltametrija
(quince ; polyphenols ; boron-doped diamond electrode ; glassy carbon electrode ; voltammetry)
Sažetak
Dunja (lat. Cydonia oblonga Mill.) pripada porodici ruža (Rosaceae) i predstavlja izvor fenola, flavonoida, karotenoida, organskih kiselina, tanina, vitamina. Plod, meso i sjemenke dunje uporabljavaju se u medicini, kulinarstvu i prehrambenoj industriji. Polifenolni spojevi iz dunje su elektroaktivne tvari te su pogodni za analizu primjenom voltametrijskih tehnika. Voltametrijske tehnike ubrajaju se u elektrokemijske tehnike. Cilj diplomskog rada je bio ispitati utjecaj elektrokemijskih parametara (pH, brzinu polarizacije, pobudni signal, koncentraciju) na polifenole iz ekstrakta dunje na dvije različite vrste radnih elektroda, dijamantna elektroda s primjesama bora i elektroda od staklastog ugljika te utjecaj dvije različite vrste inertnog elektrolita, Britton-Robinson i fosfatni pufer primjenom cikličke i pravokutnovalne voltametrije. Rezultati istraživanja pokazali su da obje vrste elektroda i svi primijenjeni osnovni elektroliti kao i primijenjene elektrokemijske tehnike su pogodni za elektrokemijsku karakterizaciju polifenolnih spojeva i vitamina C u uzorku dunje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija