Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1281080

Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju domaće šunke


Samac Danijela, Antunović Zvonko, Steiner Zvonimir, Novoselec Josip, Prakatur Ivana, Klir Šalavardić Željka, Ronta Mario, Novoselec Maja, Kovačić Đurđica
Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju domaće šunke // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 65 (2023), 1; 35-39 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1281080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju domaće šunke
(The influence of climate changes on the production of domestic ham)

Autori
Samac Danijela, Antunović Zvonko, Steiner Zvonimir, Novoselec Josip, Prakatur Ivana, Klir Šalavardić Željka, Ronta Mario, Novoselec Maja, Kovačić Đurđica

Izvornik
Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme (0023-4850) 65 (2023), 1; 35-39

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
klimatske promjene, šunka, tradicijska proizvodnja
(climate change, ham, traditional production)

Sažetak
Klima je sustav koji se konstantno mijenja djelovanjem sunčeve i vulkanske aktivnosti te astronomskih parametara, a kroz zadnje stoljeće i povećanjem ljudskih aktivnosti. Upravo ljudska aktivnost je povećala atmosferske koncentracije stakleničkih plinova i uzrokovala porast temperature. Mjerenja pokazuju da je zatopljenje izraženije nad kopnom nego nad morem, odnosno da je jače nad Europom, Sjevernom Amerikom i Azijom, nego nad Australijom, Afrikom i južnom Amerikom. U Republici Hrvatskoj porast temperatura izraženiji je na obali nego u kontinentalnim dijelovima zemlje, ali je taj porast na priobalju izraženiji u toplom dijelu godine, dok je u kopnenim područjima taj porast izraženiji tijekom zimskog perioda. Upravo to povećanje temperatura u zimskom dijelu godine pogađa proizvođače domaće šunke i ostalih suhomesnatih proizvoda u kontinentalnom dijelu zemlje. U tradicionalnoj proizvodnji šunki proizvođači su šunke stavljali na zrenje najčešće u tavanske prostore kuća, gdje je bio zadovoljavajući protok zraka, oslanjajući se na utjecaj prirode tj. klimu toga dijela godine. Promjenom klime, došlo je do već spomenutih povišenih temperatura, koje u fazi zrenja šunki negativno utječu na kvalitet samog proizvoda te je cilj ovoga rada ukazati kako te promjene utječu na dugogodišnju tradicijsku proizvodnju šunki i kako je za budućnost nužno uvođenje promjena u tu proizvodnju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Samac Danijela, Antunović Zvonko, Steiner Zvonimir, Novoselec Josip, Prakatur Ivana, Klir Šalavardić Željka, Ronta Mario, Novoselec Maja, Kovačić Đurđica
Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju domaće šunke // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 65 (2023), 1; 35-39 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Samac Danijela, Antunović Zvonko, Steiner Zvonimir, Novoselec Josip, Prakatur Ivana, Klir Šalavardić Željka, Ronta Mario, Novoselec Maja, Kovačić Đurđica (2023) Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju domaće šunke. Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 65 (1), 35-39.
@article{article, year = {2023}, pages = {35-39}, keywords = {klimatske promjene, \v{s}unka, tradicijska proizvodnja}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {65}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {Utjecaj klimatskih promjena na proizvodnju doma\'{c}e \v{s}unke}, keyword = {klimatske promjene, \v{s}unka, tradicijska proizvodnja} }
@article{article, year = {2023}, pages = {35-39}, keywords = {climate change, ham, traditional production}, journal = {Krmiva : \v{c}asopis o hranidbi \v{z}ivotinja, proizvodnji i tehnologiji krme}, volume = {65}, number = {1}, issn = {0023-4850}, title = {The influence of climate changes on the production of domestic ham}, keyword = {climate change, ham, traditional production} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font