Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1279181

Utjecaj konzumacije jaja obogaćenih funkcionalnim sastojcima na endotelnu funkciju i razinu oksidativnog stresa kod zdravih mladih ispitanika – Randomizirani kontrolirani pokus


Šušnjara, Petar
Utjecaj konzumacije jaja obogaćenih funkcionalnim sastojcima na endotelnu funkciju i razinu oksidativnog stresa kod zdravih mladih ispitanika – Randomizirani kontrolirani pokus, 2023., doktorska disertacija, Medicinski fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1279181 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj konzumacije jaja obogaćenih funkcionalnim sastojcima na endotelnu funkciju i razinu oksidativnog stresa kod zdravih mladih ispitanika – Randomizirani kontrolirani pokus
(The effect of the enriched ggs consumption with functional ingredients on endothelial function and the level of oxidative stress in healthy young subjects - A randomized controlled study)

Autori
Šušnjara, Petar

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Medicinski fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
12.06

Godina
2023

Stranica
101

Mentor
Drenjančević, Ines

Neposredni voditelj
Mihaljević, Zrinka

Ključne riječi
antioksidansi, funkcionalno obogaćena jaja, mikrovaskularna reaktivnost
(antioxidants, functionally enriched eggs, microvascular reactivit)

Sažetak
Ciljevi: Utvrditi učinak konzumacije kokošjih jaja obogaćenih n-3 PUFA, vitamina E, luteinom i selenom na vaskularnu reaktivnost mikrocirkulacije u odgovoru na reaktivnu hiperemiju u mladih zdravih ispitanika oba spola, razinu oksidativnog stresa i ciljanih pro-upalnih te protu-upalnih metabolita n-3 i n-6 PUFA kod mladih zdravih ispitanika oba spola. Dizajn studije: Randomizirana, dvostruko slijepa, placebo kontrolirana, prospektivna, intervencijska studija. Protokol studije uključivao je dva dolaska, a ispitanicima je dana uputa da jedu tri tvrdo kuhana kokošja jaja dnevno tijekom tri tjedna (ID NCT04564690). Sudionici i metode: Ispitanici su podijeljeni u CTRL skupinu (n=14) koja je konzumirala obična kokošja jaja (1, 785 mg vitamina E, 0, 330 mg luteina, 0, 054 mg selena i 438 mg n-3 PUFA dnevno) i Nutri4 skupinu (n=20) koji su konzumirali obogaćena jaja (3, 29 mg vitamina E, 1, 85 mg luteina, 0, 06 mg selena i 1026 mg n-3 PUFA dnevno), 3 jaja dnevno tijekom 3 tjedna. Prije i poslije dijetetskog protokola laser Doppler flowmetrijom mjeren je mikrovaskularni protok kože podlaktice kao odgovor na iontoforezu Ach i SNP, proteinski izražaj enzima (COX1, COX2, iNOS, eNOS i nNOS), serumske koncentracije n-3 PUFA, vitamina E, selena i luteina. Koncentracije lipidnih medijatora i citokina u serumu izmjerene su pomoću ELISA i kompleta reagensa s magnetskim zrncima koji su obloženi antitijelima na Luminex platformi. Serumske koncentracije oksidativnog stresa i antioksidativnog kapaciteta mjerene su standardiziranim metodama, dok je genski izražaj izmjeren rtPCR-om iz mononuklearnih stanica periferne krvi. Upitnika ispitane su prehrambene navike ispitanika. Rezultati: PORH i Ach potaknuta dilatacija bili su značajno poboljšani, izražaj COX2 proteina bila je značajno veća u Nutri4 skupini. Snižene su serumske razine proupalnog interleukina IL-17A i povećan genski izražaj nNOS u Nutri4 skupini. Serumske koncentracije n-3 PUFA, vitamina E i luteina bile su značajno višeu Nutr4 skupini, dok je selen ostao nepromijenjen. Zaključak: Povećan unos antioksidansa poput n-3 PUFA, vitamina E, luteina i selena može imati različite korisne učinke na organizam zbog povećane antioksidativne obrane te ima povoljan učinak na mikrovaskularni odgovor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Temeljne medicinske znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0010 - Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju (ZCIPersonHealth) (Polašek, Ozren; Secenji, Aleksandar, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Medicinski fakultet, Osijek


Citiraj ovu publikaciju:

Šušnjara, Petar
Utjecaj konzumacije jaja obogaćenih funkcionalnim sastojcima na endotelnu funkciju i razinu oksidativnog stresa kod zdravih mladih ispitanika – Randomizirani kontrolirani pokus, 2023., doktorska disertacija, Medicinski fakultet Osijek, Osijek
Šušnjara, P. (2023) 'Utjecaj konzumacije jaja obogaćenih funkcionalnim sastojcima na endotelnu funkciju i razinu oksidativnog stresa kod zdravih mladih ispitanika – Randomizirani kontrolirani pokus', doktorska disertacija, Medicinski fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}njara, Petar}, year = {2023}, pages = {101}, keywords = {antioksidansi, funkcionalno oboga\'{c}ena jaja, mikrovaskularna reaktivnost}, title = {Utjecaj konzumacije jaja oboga\'{c}enih funkcionalnim sastojcima na endotelnu funkciju i razinu oksidativnog stresa kod zdravih mladih ispitanika – Randomizirani kontrolirani pokus}, keyword = {antioksidansi, funkcionalno oboga\'{c}ena jaja, mikrovaskularna reaktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}u\v{s}njara, Petar}, year = {2023}, pages = {101}, keywords = {antioxidants, functionally enriched eggs, microvascular reactivit}, title = {The effect of the enriched ggs consumption with functional ingredients on endothelial function and the level of oxidative stress in healthy young subjects - A randomized controlled study}, keyword = {antioxidants, functionally enriched eggs, microvascular reactivit}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font