Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1278978

Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata


Mihaljević, Matea
Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1278978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata
(The relationship of the intake of added sugars with the quality of adolescent diet)

Autori
Mihaljević, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.06

Godina
2023

Stranica
62

Mentor
Šatalić, Zvonimir

Ključne riječi
dodani šećeri, kvaliteta prehrane, adolescencija
(added sugars, free sugars, diet quality, adolescents)

Sažetak
Količina dodanih šećera u prehrani pripada odrednicama kvalitete prehrane. Glavni cilj rada je bio utvrditi razlike u specifičnim dijetetičkim parametrima kod 607 adolescenata iz CRO-PALS longitudinalnog istraživanja promatrajući unos dodanih šećera (< 10 % vs. > 10 % kcal, < 5 % vs. > 25 % kcal, 1. vs. 4. kvartil unosa). Uzevši u obzir da su provedena dva mjerenja (14/15 godina ; 18/19 godina ; isti ispitanici), cilj je također bio utvrditi promjenu kroz vrijeme. Korištena dijetetička metoda je 24-satno prisjećanje unosa hrane. Unos dodanih šećera između prvog i drugog mjerenja se značajno smanjio za oba spola (za 6-7 % kcal). Usporedba unutar skupina iste dobi i spola pokazuje da adolescenti koji su imali viši unos dodanih šećera (> 25 % kcal), u usporedbi s adolescentima s manjim unosom (< 5 % kcal), imaju viši unos zaslađenih gaziranih (za 1-8 % kcal) i negaziranih pića (za 1-7 % kcal) te niži unos prehrambenih vlakana (za 1-3 g/1000 kcal) ali i brze hrane (za 1-14 % kcal).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-9926 - Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji (CRO-PALS) (Mišigoj-Duraković, Marjeta, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Šatalić (mentor)

Avatar Url Matea Mihaljević (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mihaljević, Matea
Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mihaljević, M. (2023) 'Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Matea}, year = {2023}, pages = {62}, keywords = {dodani \v{s}e\'{c}eri, kvaliteta prehrane, adolescencija}, title = {Povezanost unosa dodanih \v{s}e\'{c}era s kvalitetom prehrane adolescenata}, keyword = {dodani \v{s}e\'{c}eri, kvaliteta prehrane, adolescencija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihaljevi\'{c}, Matea}, year = {2023}, pages = {62}, keywords = {added sugars, free sugars, diet quality, adolescents}, title = {The relationship of the intake of added sugars with the quality of adolescent diet}, keyword = {added sugars, free sugars, diet quality, adolescents}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font