Pregled bibliografske jedinice broj: 1278978
Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata
Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1278978 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Povezanost unosa dodanih šećera s kvalitetom prehrane adolescenata
(The relationship of the intake of added sugars with the quality of adolescent diet)
Autori
Mihaljević, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.06
Godina
2023
Stranica
62
Mentor
Šatalić, Zvonimir
Ključne riječi
dodani šećeri, kvaliteta prehrane, adolescencija
(added sugars, free sugars, diet quality, adolescents)
Sažetak
Količina dodanih šećera u prehrani pripada odrednicama kvalitete prehrane. Glavni cilj rada je bio utvrditi razlike u specifičnim dijetetičkim parametrima kod 607 adolescenata iz CRO-PALS longitudinalnog istraživanja promatrajući unos dodanih šećera (< 10 % vs. > 10 % kcal, < 5 % vs. > 25 % kcal, 1. vs. 4. kvartil unosa). Uzevši u obzir da su provedena dva mjerenja (14/15 godina ; 18/19 godina ; isti ispitanici), cilj je također bio utvrditi promjenu kroz vrijeme. Korištena dijetetička metoda je 24-satno prisjećanje unosa hrane. Unos dodanih šećera između prvog i drugog mjerenja se značajno smanjio za oba spola (za 6-7 % kcal). Usporedba unutar skupina iste dobi i spola pokazuje da adolescenti koji su imali viši unos dodanih šećera (> 25 % kcal), u usporedbi s adolescentima s manjim unosom (< 5 % kcal), imaju viši unos zaslađenih gaziranih (za 1-8 % kcal) i negaziranih pića (za 1-7 % kcal) te niži unos prehrambenih vlakana (za 1-3 g/1000 kcal) ali i brze hrane (za 1-14 % kcal).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2016-06-9926 - Hrvatska longitudinalna studija tjelesne aktivnosti u adolescenciji (CRO-PALS) (Mišigoj-Duraković, Marjeta, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb