Pregled bibliografske jedinice broj: 1278426
Usporedba standardizirane INFOGEST in vitro metode i in vivo probavljivosti karotenoida u kokoši nesilica
Usporedba standardizirane INFOGEST in vitro metode i in vivo probavljivosti karotenoida u kokoši nesilica // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 16-17 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1278426 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba standardizirane INFOGEST in vitro metode i in vivo probavljivosti karotenoida u kokoši nesilica
(Comparison of standardized INFOGEST in vitro method and in vivo digestibility of carotenoids in laying hens)
Autori
Kolar, Sara ; Zurak, Dora ; Gunjević, Veronika ; Kiš, Goran ; Salajpal, Krešimir ; Janječić, Zlatko ; Kljak, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023
/ Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 16-17
Skup
28. Međunarodno savjetovanje Krmiva 2023
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
probavljivost karotenoida, INFOGEST metoda, nesilice
(digestibility of carotenoids, INFOGEST method, laying hens)
Sažetak
In vivo metode određivanja probavljivosti su točnije, ali skuplje i zahtjevnije radi čega se uobičajeno koriste in vitro metode. Jedina standardizirana in vitro metoda probavljivosti je INFOGEST metoda, no do sada nije ispitano koliko je precizna u određivanju probavljivosti karotenoida. Cilj ovog rada je bio usporediti rezultate standardizirane in vitro i in vivo metode probavljivosti karotenoida u kokoši nesilica hranjenih dvjema potpunim krmnim smjesama koje se razlikuju u hibridu kukuruza kao jedinim izvorom karotenoida. In vivo pokus proveo se na 18 kokoši nesilica koje su prema potpuno slučajnom dizajnu raspoređene na dvije potpune krmne smjese s dodatkom 0, 5 % Cr2O3 kao indikatorom probavljivosti. Nakon žrtvovanja, uzorkovan je sadržaj duodenuma, jejunuma, ileuma i debelog crijeva, te u njima određen sadržaj karotenoida i Cr2O3 na temelju kojih je izračunata probavljivost karotenoida u dijelovima probavnog trakta. Iste smjese su podvrgnute INFOGEST metodi, prilagođenoj određivanju probavljivosti u peradi, a in vitro probavljivost karotenoida je određena nakon 2, 5 ; 3 ; 3, 5 ; 4 ; 4, 5 i 5 sati inkubacije. In vitro probavljivost luteina, zeaksantina i ukupnih karotenoida nakon 2, 5 sati inkubacije je bila viša od probavljivosti u duodenumu (redom 53, 4 vs. 24, 8 ; 39, 0 vs. 20, 3 i 41, 4 vs. 34, 1 %) nakon čega probavljivost u ileumu raste na redom 63, 8 ; 58, 3 i 64, 0 %. S druge strane, probavljivost α- i β-kriptoksantina te β-karotena je bila viša od 80 % već u duodenumu dok su in vitro vrijednosti niže od 47 % i nakon 5 sati inkubacije. Usporedivi podaci između in vitro i in vivo metoda utvrđeni su za lutein kojem su vrijednosti nakon 3 ; 3, 5 i 4, 5 sati inkubacije slične vrijednostima u jejunumu (p=0, 60), ileumu (p=0, 87) i debelom crijevu (p=0, 42). Kod ostalih karotenoida, usporedivi podaci su bili za probavljivost zeaksantina i ukupnih karotenoida i to između inkubacije nakon 4 sata i jejunuma (p=0, 97 i 0, 59). Dobiveni podaci pokazuju da je potrebno dodatno prilagoditi INFOGEST metodu da bude prikladna za probavljivost karotenoida, poput dodatka ulja ili veće koncentracije žučnih soli, s obzirom da opadanjem polarnost karotenoida opada i in vitro probavljivost u odnosu na in vivo rezultate.
Izvorni jezik
Hrvatski, engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-9063 - Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese (ColourMaize) (Kljak, Kristina, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Kristina Kljak
(autor)
Krešimir Salajpal
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)
Goran Kiš
(autor)
Dora Zurak
(autor)
Veronika Gunjević
(autor)