Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1277971

Hidrolizibilni tanini u hranidbi peradi-učinak na proizvodne rezultate, mikrobnu populaciju i fermentaciju u probavnom sustavu


Kovač, Ana Marija; Mašek, Tomislav; Lozica, Liča; Gottstein, Željko; Valpotić, Hrvoje; Brozić, Diana
Hidrolizibilni tanini u hranidbi peradi-učinak na proizvodne rezultate, mikrobnu populaciju i fermentaciju u probavnom sustavu // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janjećić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 63-64 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1277971 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hidrolizibilni tanini u hranidbi peradi-učinak na proizvodne rezultate, mikrobnu populaciju i fermentaciju u probavnom sustavu
(Hydrolysable tannins in poultry nutrition – influence on the production performance, intestinal microbial population and fermentation)

Autori
Kovač, Ana Marija ; Mašek, Tomislav ; Lozica, Liča ; Gottstein, Željko ; Valpotić, Hrvoje ; Brozić, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janjećić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 63-64

Skup
28. međunarodno savjetovanje KRMIVA 2023 = 28th international conference KRMIVA 2023

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hidrolizibilni tanini, E.coli, mikrobna populacija, niže masne kiseline
(hydrolyzable tannins, E. coli, microbial population, short-chain fatty acids)

Sažetak
Hidrolizibilni tanini su polifenolni spojevi koji sadrže centralnu jezgru od glukoze ili drugog poliola, esterificiranu s galnom kiselinom (galotanini), odnosno heksahidroksidifenskom kiselinom ili dilaktonom navedene kiseline, elagičnom kiselinom (elagitanini). Navedeni spojevi formiraju netopive komplekse s bjelančevinama, polisaharidima, nukleinskim kiselinama i alkaloidima. Imaju mnogobrojne pozitivne učinke, uključujući antimikrobnu, antioksidativnu, antitumorsku i protuupalnu aktivnost. Novija istraživanja pokazuju kako primjena tanina u prilagođenoj dozi nema negativan učinak na tjelesnu masu, prirast i konverziju hrane. Međutim, tanini se tradicionalno smatraju antinutritivnim tvarima, ponajviše zbog trpkog okusa i formiranja netopivih kompleksa s bjelančevinama. Tanini u visokoj koncentraciji inhibiraju aktivnost tripsina, kimotripsina, amilaze i lipaze te negativno utječu na apsorpciju željeza. Stoga su ispravna koncentracija, način primjene te kemijski sastav tanina od iznimne važnosti kada se koriste kao dodaci hrani za životinje. Rezultati znanstvenih istraživanja pokazali su da dodatak kestenovog tanina u hranu za piliće tijekom tova značajno smanjuje broj bakterija E. coli u slijepom crijevu uz selekciju manje patogenih filogenetskih skupina.Također, inhibiraju i rast bakterije Campylobacter jejuni, što dodatno pridonosi njihovom antimikrobnom potencijalu. Istraživanja također ukazuju na antibakterijski učinak tanina na Clostridium perfringens i njezine toksine. Dodatno, uočen je i učinak na modulaciju mikrobne populacije cekuma tovnih pilića uz povećanje omjera izolata iz redova Firmicutes i Bacteroidota. Iz reda Firmicutes uočeno je povećanje broja bakterija iz porodica Lachnospiraaceae i Ruminococcaceae. Također, istraživanja navode i pozitivni učinak na bakterije iz roda Lactobacillus. Stimulacijom rasta probiotičkih bakterija dodatno se objašnjava prebiotički učinak tanina. Dosadašnja istraživanja ukazuju da dodatak hidrolizibilnih tanina pozitivno utječe na fermentacijske procese u probavnom sustavu povišenjem ukupne koncentracije nižih masnih kiselina (NMK) u sadržaju cekuma. NMK posjeduju antimikrobni, antigljivični, antitumorski, imunomodulatorni učinak te doprinose održavanju integriteta enterocita. Zaključno, tanini predstavljaju obećavajuću alternativu antimikrobnim promotorima rasta u peradarskoj proizvodnji što može značajno doprinijeti prevladavanju problema bakterijske rezistencije. Međutim, dodatna istraživanja cjelokupnog mikrobioma mogla bi pobliže objasniti mehanizam djelovanja tanina i njihov utjecaj na mikrobnu populaciju crijeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Ana Marija; Mašek, Tomislav; Lozica, Liča; Gottstein, Željko; Valpotić, Hrvoje; Brozić, Diana
Hidrolizibilni tanini u hranidbi peradi-učinak na proizvodne rezultate, mikrobnu populaciju i fermentaciju u probavnom sustavu // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janjećić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 63-64 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Kovač, A., Mašek, T., Lozica, L., Gottstein, Ž., Valpotić, H. & Brozić, D. (2023) Hidrolizibilni tanini u hranidbi peradi-učinak na proizvodne rezultate, mikrobnu populaciju i fermentaciju u probavnom sustavu. U: Antunović, Z. & Janjećić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023.
@article{article, author = {Kova\v{c}, Ana Marija and Ma\v{s}ek, Tomislav and Lozica, Li\v{c}a and Gottstein, \v{Z}eljko and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Brozi\'{c}, Diana}, year = {2023}, pages = {63-64}, keywords = {hidrolizibilni tanini, E.coli, mikrobna populacija, ni\v{z}e masne kiseline}, title = {Hidrolizibilni tanini u hranidbi peradi-u\v{c}inak na proizvodne rezultate, mikrobnu populaciju i fermentaciju u probavnom sustavu}, keyword = {hidrolizibilni tanini, E.coli, mikrobna populacija, ni\v{z}e masne kiseline}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}, Ana Marija and Ma\v{s}ek, Tomislav and Lozica, Li\v{c}a and Gottstein, \v{Z}eljko and Valpoti\'{c}, Hrvoje and Brozi\'{c}, Diana}, year = {2023}, pages = {63-64}, keywords = {hydrolyzable tannins, E. coli, microbial population, short-chain fatty acids}, title = {Hydrolysable tannins in poultry nutrition – influence on the production performance, intestinal microbial population and fermentation}, keyword = {hydrolyzable tannins, E. coli, microbial population, short-chain fatty acids}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font