Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1277930

Mogućnosti smanjivanja bacanja hrane njenim korištenjem kao hrane za životinje


Hengl, Brigita; Petrić, Jasenka; Gross Bošković, Andrea
Mogućnosti smanjivanja bacanja hrane njenim korištenjem kao hrane za životinje // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 10-11 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 1277930 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti smanjivanja bacanja hrane njenim korištenjem kao hrane za životinje
(Food waste reduction possibilities by transforming it into feed)

Autori
Hengl, Brigita ; Petrić, Jasenka ; Gross Bošković, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 10-11

Skup
28. međunarodno savjetovanje KRMIVA 2023

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
bacanje hrane, hrana za životinje, sigurnost i kakvoća
(food waste, feed, safety and quality)

Sažetak
Bacanje hrane gorući je problem kako u zemljama u razvoju tako i u razvijenim zemljama, uključujući i Hrvatsku, u kojoj se godišnje baci oko 70 kg hrane po stanovniku. Otpad od hrane se javlja u svim fazama lanca hrane, od primarne proizvodnje do konzumacije. Iskorištavanje otpada od hrane u svrhu hranidbe poznato je desetljećima u gotovo svim dijelovima svijeta, te su obuhvaćene razne vrste otpada od hrane, uključujući nusproizvode ili poluproizvode, ostatke proizvodnje te otpad nastao od hrane iz maloprodaje, restorana ili kućanstava. U pogledu sigurnosti hrane za životinje, važno je hranu podvrgnuti odgovarajućim postupcima koji mogu uništiti bakterije i viruse koji uzrokuju bolesti prenosive hranom. Ovi se postupci uglavnom dijele na toplinsku obradu koja se razlikuje za proizvodnju mokre ili suhe hrane, te proces siliranja/fermentacije. Trenutno korištene metode obrade otpadne hrane za hranidbu životinja uključuju toplinsku obradu od 65 °C do 110 °C, čime se dobivaju proizvodi sigurni u pogledu mikrobioloških opasnosti. Osim toga, postoje i kemijski kontaminanti koji mogu biti prisutni u otpadu hrane iz kućanstva i restorana, poput olova i kadmija, te dioksina i furana, koji premašuju razine kontaminanta dopuštene u hrani za životinje. Postupci obrade koji su korišteni za dobivanje hrane za životinje mogu utjecati na njezin sastav, odnosno nutritivna svojstva, koja se odnose na sadržaj suhe tvari, sirovih proteina, masti, ugljikohidrata i sirovih vlakana. Kako bi se bačena hrana optimalno iskoristila kao hrana za životinje, potrebno je osim sigurnosti procijeniti i kakvoću dobivene hrane za životinje, koja ne ovisi samo o primijenjenom postupku prerade i mogućoj dodatnoj kontaminaciji, već i o prehrambenim navikama potrošača.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Hengl, Brigita; Petrić, Jasenka; Gross Bošković, Andrea
Mogućnosti smanjivanja bacanja hrane njenim korištenjem kao hrane za životinje // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2023 / Antunović, Zvonko ; Janječić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 10-11 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, stručni)
Hengl, B., Petrić, J. & Gross Bošković, A. (2023) Mogućnosti smanjivanja bacanja hrane njenim korištenjem kao hrane za životinje. U: Antunović, Z. & Janječić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja KRMIVA 2023.
@article{article, author = {Hengl, Brigita and Petri\'{c}, Jasenka and Gross Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea}, year = {2023}, pages = {10-11}, keywords = {bacanje hrane, hrana za \v{z}ivotinje, sigurnost i kakvo\'{c}a}, title = {Mogu\'{c}nosti smanjivanja bacanja hrane njenim kori\v{s}tenjem kao hrane za \v{z}ivotinje}, keyword = {bacanje hrane, hrana za \v{z}ivotinje, sigurnost i kakvo\'{c}a}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Hengl, Brigita and Petri\'{c}, Jasenka and Gross Bo\v{s}kovi\'{c}, Andrea}, year = {2023}, pages = {10-11}, keywords = {food waste, feed, safety and quality}, title = {Food waste reduction possibilities by transforming it into feed}, keyword = {food waste, feed, safety and quality}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font