Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1277859

Učinak dodatka kestenovog tanina na mikrobiom crijeva tovnih pilića


Kovač, Ana Marija; Lozica, Liča; Gottstein, Željko; Dolenec Marko; Sertić, Sunčica; Starčević, Kristina; Brozić, Diana; Mašek, Tomislav
Učinak dodatka kestenovog tanina na mikrobiom crijeva tovnih pilića // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janjećić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 74-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1277859 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak dodatka kestenovog tanina na mikrobiom crijeva tovnih pilića
(Influence of chestnut tannin supplementation on the intestinal microbiome in broiler chickens)

Autori
Kovač, Ana Marija ; Lozica, Liča ; Gottstein, Željko ; Dolenec Marko ; Sertić, Sunčica ; Starčević, Kristina ; Brozić, Diana ; Mašek, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janjećić, Zlatko - Zagreb : Krmiva, 2023, 74-75

Skup
28. međunarodno savjetovanje KRMIVA 2023 = 28th international conference KRMIVA 2023

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 31.05.2023. - 02.06.2023

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
hidrolizibilni tanini, mikrobiom cekuma, antimikrobni učinak, niže masne kiseline
(hydrolyzable tannins, caecal microbiome, antimicrobial effect, short-chain fatty acids)

Sažetak
Hidrolizibilni tanini posjeduju antimikrobni, antioksidativni i protuupalni učinak te predstavljaju učinkovitu alternativu antimikrobnim promotorima rasta u peradarskoj proizvodnji. Zbog antimikrobnog učinka i prebiotičkog djelovanja istražen je utjecaj hidrolizibilnih tanina na modulaciju crijevne mikrobne populacije. Istraživanje je provedeno na 90 jednodnevnih pilića (Ross 308) podijeljenih u kontrolnu skupinu (K0) i 2 pokusne skupine s dodatkom tanina (FAR i CPS). Svaka skupina je imala tri replikacije (10 životinja po replikaciji, 30 životinja u skupini), a istraživanje je trajalo 42 dana. Mikrobiom iz sadržaja cekuma ispitan je visoko propusnom metodom sekvenciranja 16 S rRNA gena (Novogene, UK). Analiza mikrobioma pokazala je smanjenje broja bakterija iz roda Bacteroides, uz povišenje broja bakterija iz porodice Rikenellaceae u skupini CPS u odnosu na kontrolnu skupinu. Također, u navedenoj skupini uočeno je povećanje u omjeru redova Firmicutes i Bacteroidota. Iz reda Firmicutes uočeno je povećanje bakterija iz porodica Lachnospiraceae i Ruminococcaceae u usporedbi s kontrolnom skupinom. U obje pokusne skupine primjećen je pozitivan utjecaj na bakterije iz roda Lactobacillus ukazujući pritom na prebiotički učinak tanina. Analiza je ujedno potvrdila značajno smanjenje bakterija Eschericha/Shigella u sadržaju cekuma u skupini CPS. Uočeno je i smanjenje alfa raznolikosti u kontrolnoj skupini u odnosu na skupine tretirane taninskim preparatima. Dodatno, uočeno je kako CPS skupina ima najveću alfa raznolikost temeljem Shannon indeksa, koja se povezuje s poboljšanim zdravljem probavnog sustava. Povećanje bakterija iz obitelji Lachnospiraaceae i Ruminococcaceae dovodi se u pozitivnu korelaciju s proizvodnjom nižih masnih kiselina (NMK) u cekumu, naročito maslačne kiseline koja ima značajnu funkciju u održavanju integriteta enterocita. Bakterije iz obitelji Rikenellaceae posjeduju saharolitičku i proteolitičku aktivnost te su značajne u proizvodnji octene i propionske kiseline. Rezultati su pokazali da dodatak tanina pozitivno utječe na selekciju bakterija iz obitelji značajnih za proizvodnju NMK, uz smanjenje broja bakterija E.coli u slijepom crijevu tovnih pilića. Sukladno navedenom, tanini predstavljaju obećavajuću alternativu antibioticima u peradarskoj proizvodnji. Međutim, mehanizmi modulacije mikrobioma crijeva tovnih pilića dodatkom hidrolizibilnih tanina i dalje su nedovoljno istraženi. Potrebno je provesti dodatna istraživanja kako bi se pobliže objasnio utjecaj taninskih spojeva na mikrobnu populaciju crijeva te povezanost mikrobioma i NMK koje posjeduju antimikrobni i imunomodulatorni učinak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Kovač, Ana Marija; Lozica, Liča; Gottstein, Željko; Dolenec Marko; Sertić, Sunčica; Starčević, Kristina; Brozić, Diana; Mašek, Tomislav
Učinak dodatka kestenovog tanina na mikrobiom crijeva tovnih pilića // Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023 / Antunović, Zvonko ; Janjećić, Zlatko (ur.).
Zagreb: Krmiva, 2023. str. 74-75 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Kovač, A., Lozica, L., Gottstein, Ž., Dolenec Marko, Sertić, S., Starčević, K., Brozić, D. & Mašek, T. (2023) Učinak dodatka kestenovog tanina na mikrobiom crijeva tovnih pilića. U: Antunović, Z. & Janjećić, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 28. međunarodnog savjetovanja Krmiva 2023.
@article{article, author = {Kova\v{c}, Ana Marija and Lozica, Li\v{c}a and Gottstein, \v{Z}eljko and Serti\'{c}, Sun\v{c}ica and Star\v{c}evi\'{c}, Kristina and Brozi\'{c}, Diana and Ma\v{s}ek, Tomislav}, year = {2023}, pages = {74-75}, keywords = {hidrolizibilni tanini, mikrobiom cekuma, antimikrobni u\v{c}inak, ni\v{z}e masne kiseline}, title = {U\v{c}inak dodatka kestenovog tanina na mikrobiom crijeva tovnih pili\'{c}a}, keyword = {hidrolizibilni tanini, mikrobiom cekuma, antimikrobni u\v{c}inak, ni\v{z}e masne kiseline}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kova\v{c}, Ana Marija and Lozica, Li\v{c}a and Gottstein, \v{Z}eljko and Serti\'{c}, Sun\v{c}ica and Star\v{c}evi\'{c}, Kristina and Brozi\'{c}, Diana and Ma\v{s}ek, Tomislav}, year = {2023}, pages = {74-75}, keywords = {hydrolyzable tannins, caecal microbiome, antimicrobial effect, short-chain fatty acids}, title = {Influence of chestnut tannin supplementation on the intestinal microbiome in broiler chickens}, keyword = {hydrolyzable tannins, caecal microbiome, antimicrobial effect, short-chain fatty acids}, publisher = {Krmiva}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font