Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1277292

Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.)


Jeran, Nina; Grdiša, Martina; Raguž, Tamara; Strikić, Frane; Varga, Filip; Klepo, Tatjana
Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.) // Agronomski glasnik, 4-5 (2022), 237-256 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1277292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.)
(Use value and breeding potential of terebinth (Pistacia terebinthus L.))

Autori
Jeran, Nina ; Grdiša, Martina ; Raguž, Tamara ; Strikić, Frane ; Varga, Filip ; Klepo, Tatjana

Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 4-5 (2022); 237-256

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
pistacija, tršlja, dormantnost, smola, terpentin, oplemenjivanje
(pistachio, terebinth, dormancy, resin, turpentine, breeding)

Sažetak
Pistacia terebinthus L. ili smrdljika je listopadni grm ili nisko stablo iz porodice Anacardiaceae. Autohtona je vrsta Mediterana, a u Hrvatskoj je široko rasprostranjena od Istre, preko Hrvatskog primorja, Dalmacije, Dalmatinske zagore do krajnjeg juga. Kserofitna je vrsta, koja raste na osunčanim položajima u makijama i šikarama eumediteranske i submediteranske zone na suhim, toplim, kamenitim i stjenovitim mjestima. Na području prirodne rasprostranjenosti tradicionalno se koristila u prehrani, kao i u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba, kao što su respiratorne i urinarne infekcije, želučane tegobe, reumatizam, itd. U novije vrijeme, analize kemijskog sastava vrste upućuju na znatan sadržaj mnogobrojnih aktivnih sastojaka visoke nutritivne vrijednosti i ljekovitog djelovanja (npr. eterična ulja, proteine, tanine, nezasićene masne kiseline, flavonoide), a najpoznatija je po sadržaju smole iz koje se izdvaja terpentin. Zbog veće otpornosti na sušu, temperaturne ekstreme, bolesti i štetnike i s obzirom na rasprostranjenost na našem području, smrdljika ima najveći potencijal kao podloga za cijepljenje prave tršlje ili pistacije (P. vera L.), cijenjene zbog svojih plodova, što danas predstavlja upotrebu od najvećeg gospodarskog značaja, a prvi nasadi već se podižu u Srednjoj Dalmaciji. Najčešći način cijepljenja je okuliranje koje se provodi na dobro razvijenim dvogodišnjim podlogama smrdljike. Izvjesni problem koji se javlja kod proizvodnje podloga je niska klijavost sjemena smrdljike zbog fiziološke i fizikalne dormantnosti sjemena, partenokarpije i abortiranja sjemenki. Dostupna znanstvena i stručna literatura kao i rezultati preliminarnih terenskih istraživanja upućuju na postojanje velikog potencijala upotrebe smrdljike u agronomiji, šumarstvu, farmaciji i prehrambenoj industriji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Filip Varga (autor)

Avatar Url Nina Jeran (autor)

Avatar Url Frane Strikić (autor)

Avatar Url Tatjana Klepo (autor)

Avatar Url Martina Grdiša (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jeran, Nina; Grdiša, Martina; Raguž, Tamara; Strikić, Frane; Varga, Filip; Klepo, Tatjana
Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.) // Agronomski glasnik, 4-5 (2022), 237-256 (domaća recenzija, članak, stručni)
Jeran, N., Grdiša, M., Raguž, T., Strikić, F., Varga, F. & Klepo, T. (2022) Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.). Agronomski glasnik, 4-5, 237-256.
@article{article, author = {Jeran, Nina and Grdi\v{s}a, Martina and Ragu\v{z}, Tamara and Striki\'{c}, Frane and Varga, Filip and Klepo, Tatjana}, year = {2022}, pages = {237-256}, keywords = {pistacija, tr\v{s}lja, dormantnost, smola, terpentin, oplemenjivanje}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {4-5}, issn = {0002-1954}, title = {Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.)}, keyword = {pistacija, tr\v{s}lja, dormantnost, smola, terpentin, oplemenjivanje} }
@article{article, author = {Jeran, Nina and Grdi\v{s}a, Martina and Ragu\v{z}, Tamara and Striki\'{c}, Frane and Varga, Filip and Klepo, Tatjana}, year = {2022}, pages = {237-256}, keywords = {pistachio, terebinth, dormancy, resin, turpentine, breeding}, journal = {Agronomski glasnik}, volume = {4-5}, issn = {0002-1954}, title = {Use value and breeding potential of terebinth (Pistacia terebinthus L.)}, keyword = {pistachio, terebinth, dormancy, resin, turpentine, breeding} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font