Pregled bibliografske jedinice broj: 1277292
Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.)
Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike (Pistacia terebinthus L.) // Agronomski glasnik, 4-5 (2022), 237-256 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1277292 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uporabna vrijednost i uzgojni potencijal smrdljike
(Pistacia terebinthus L.)
(Use value and breeding potential of terebinth
(Pistacia terebinthus L.))
Autori
Jeran, Nina ; Grdiša, Martina ; Raguž, Tamara ; Strikić, Frane ; Varga, Filip ; Klepo, Tatjana
Izvornik
Agronomski glasnik (0002-1954) 4-5
(2022);
237-256
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
pistacija, tršlja, dormantnost, smola, terpentin, oplemenjivanje
(pistachio, terebinth, dormancy, resin, turpentine, breeding)
Sažetak
Pistacia terebinthus L. ili smrdljika je listopadni grm ili nisko stablo iz porodice Anacardiaceae. Autohtona je vrsta Mediterana, a u Hrvatskoj je široko rasprostranjena od Istre, preko Hrvatskog primorja, Dalmacije, Dalmatinske zagore do krajnjeg juga. Kserofitna je vrsta, koja raste na osunčanim položajima u makijama i šikarama eumediteranske i submediteranske zone na suhim, toplim, kamenitim i stjenovitim mjestima. Na području prirodne rasprostranjenosti tradicionalno se koristila u prehrani, kao i u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba, kao što su respiratorne i urinarne infekcije, želučane tegobe, reumatizam, itd. U novije vrijeme, analize kemijskog sastava vrste upućuju na znatan sadržaj mnogobrojnih aktivnih sastojaka visoke nutritivne vrijednosti i ljekovitog djelovanja (npr. eterična ulja, proteine, tanine, nezasićene masne kiseline, flavonoide), a najpoznatija je po sadržaju smole iz koje se izdvaja terpentin. Zbog veće otpornosti na sušu, temperaturne ekstreme, bolesti i štetnike i s obzirom na rasprostranjenost na našem području, smrdljika ima najveći potencijal kao podloga za cijepljenje prave tršlje ili pistacije (P. vera L.), cijenjene zbog svojih plodova, što danas predstavlja upotrebu od najvećeg gospodarskog značaja, a prvi nasadi već se podižu u Srednjoj Dalmaciji. Najčešći način cijepljenja je okuliranje koje se provodi na dobro razvijenim dvogodišnjim podlogama smrdljike. Izvjesni problem koji se javlja kod proizvodnje podloga je niska klijavost sjemena smrdljike zbog fiziološke i fizikalne dormantnosti sjemena, partenokarpije i abortiranja sjemenki. Dostupna znanstvena i stručna literatura kao i rezultati preliminarnih terenskih istraživanja upućuju na postojanje velikog potencijala upotrebe smrdljike u agronomiji, šumarstvu, farmaciji i prehrambenoj industriji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Profili:
Filip Varga (autor)
Nina Jeran (autor)
Frane Strikić (autor)
Tatjana Klepo (autor)
Martina Grdiša (autor)