Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1276310

USPOREDBA SADRŽAJA ŽELJEZA S DVIJE ANALITIČKE METODE U UZORCIMA DODATAKA PREHRANI


Raguž, Andrea
USPOREDBA SADRŽAJA ŽELJEZA S DVIJE ANALITIČKE METODE U UZORCIMA DODATAKA PREHRANI, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1276310 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
USPOREDBA SADRŽAJA ŽELJEZA S DVIJE ANALITIČKE METODE U UZORCIMA DODATAKA PREHRANI
(COMPARISON OF IRON CONTENT WITH TWO ANALYTICAL METHODS IN DIETARY SUPPLEMENT SAMPLES)

Autori
Raguž, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
12.04

Godina
2021

Stranica
45

Mentor
Jablan, Jasna

Ključne riječi
AAS, UV-Vis, validacija, željezo
(AAS, UV-Vis, validation, iron)

Sažetak
Željezo je prijelazni metal s vrlo važnom ulogom u ljudskom organizmu. Jedna od glavnih uloga željeza je prijenos kisika iz pluća do tkiva putem krvi i to kao sastavni dio hemoglobina u eritrocitima te je sastavni dio enzima u različitim tkivima. Većina željeza u ljudskom tijelu nalazi se u eritrocitima kao hemoglobin (Hb), odnosno kao fero oblik željeza (Fe2+) u hemu (slika 1). U jednoj molekuli hemoglobina prisutne su četiri polipeptidne jedinice od kojih svaka veže prostetičnu skupinu koja sadrži hem. Hem se sastoji od tetrapirolonskog porfirinskog prstena koji sadrži željezo kao Fe2+. Svaki hem može nositi jednu molekulu kisika. Mioglobin je također važan protein u mišićima koji prenosi kisik jer u svojoj strukturi sadrži jednu hemsku skupinu u kojoj je prisutno željezo. Enzimi koji sadrže željezo u svojoj strukturi ponašaju se kao prenositelji elektrona te maju ulogu u oksidativnom metabolizmu da prenose energiju unutar stanice, posebno u mitohondriju. Tijelo ne može samo sintetizirati željezo pa ga je neophodno unositi hranom i suplementirati dodacima prehrani. Dodaci prehrane koji sadrže željezo često su u kombinaciji s askorbinskom kiselinom (vitamin C) koja povećava apsorpciju željeza ili u multivitaminskim kombinacijama. Fitati, oksalati, kofein, tanin i neki lijekovi (tetraciklini, penicilamin, fluorokinoloni i teobromin) smanjuju apsorpciju željeza. Preporučeni dnevni unos (engl. Recommended Daily Intake, RDI) željeza je 15 mg, a kod trudnice je povećana potreba. Današnje tržište sadrži mnogobrojne vitaminske dodatke prehrani koji uglavnom ne podliježu strogim kontrolama kvalitete kao lijekovi. Zbog zdravstvene ispravnosti takvih pripravaka važno je provoditi i kontrolu takvih pripravaka. Prvi cilj ovog rada bio je validacija dvije analitičke metode, atomske apsorpcijske spektroskopije i UV-Vis spektroskopije za kvantitativnu analizu dodataka prehrani koji u sebi sadrže željezo. Drugi cilj bio je primjena validiranih metoda za određivanje sadržaja željeza u ispitivanim uzorcima dodataka prehrani. Usporedbom dobivenih rezultata zaključilo se o preciznosti i točnosti primijenjenih metoda u svrhu određivanja sadržaja željeza.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Farmacija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasna Jablan (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Raguž, Andrea
USPOREDBA SADRŽAJA ŽELJEZA S DVIJE ANALITIČKE METODE U UZORCIMA DODATAKA PREHRANI, 2021., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Raguž, A. (2021) 'USPOREDBA SADRŽAJA ŽELJEZA S DVIJE ANALITIČKE METODE U UZORCIMA DODATAKA PREHRANI', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ragu\v{z}, Andrea}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {AAS, UV-Vis, validacija, \v{z}eljezo}, title = {USPOREDBA SADR\v{Z}AJA \v{Z}ELJEZA S DVIJE ANALITI\v{C}KE METODE U UZORCIMA DODATAKA PREHRANI}, keyword = {AAS, UV-Vis, validacija, \v{z}eljezo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ragu\v{z}, Andrea}, year = {2021}, pages = {45}, keywords = {AAS, UV-Vis, validation, iron}, title = {COMPARISON OF IRON CONTENT WITH TWO ANALYTICAL METHODS IN DIETARY SUPPLEMENT SAMPLES}, keyword = {AAS, UV-Vis, validation, iron}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font