Pregled bibliografske jedinice broj: 1276300
USPOREDBA ATOMSKE APSORPCIJSKE SPEKTROMETRIJE I ENERGETSKI DISPERZIVNE RENDGENSKE FLUORESCENCIJSKE SPEKTROMETRIJE ZA ODREĐIVANJE SADRŽAJA ODABRANIH METALA U UZORCIMA KAVE
USPOREDBA ATOMSKE APSORPCIJSKE SPEKTROMETRIJE I ENERGETSKI DISPERZIVNE RENDGENSKE FLUORESCENCIJSKE SPEKTROMETRIJE ZA ODREĐIVANJE SADRŽAJA ODABRANIH METALA U UZORCIMA KAVE, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1276300 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
USPOREDBA ATOMSKE APSORPCIJSKE SPEKTROMETRIJE I
ENERGETSKI DISPERZIVNE RENDGENSKE FLUORESCENCIJSKE
SPEKTROMETRIJE ZA ODREĐIVANJE SADRŽAJA ODABRANIH
METALA U UZORCIMA KAVE
(COMPARISON OF ATOMIC ABSORPTION SPECTROMETRY AND
ENERGY DISPERSIVE X-RAY FLUORESCENCE SPECTROMETRY
FOR DETERMINING THE CONTENT OF SELECTED METALS IN
COFFEE SAMPLES)
Autori
Hajduk, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
11.07
Godina
2022
Stranica
36
Mentor
Jablan, Jasna
Ključne riječi
kava, cink, bakar, željezo, mangan, atomska apsorpcijska spektrometrija, energetski disperzivna rendgenska fluorescencijska spektrometrija
(coffee, zinc, copper, iron, manganese, atomic absorption spectrometry, energy dispersive X-ray spectrometry)
Sažetak
Kava je najčešće konzumirani funkcionalni napitak i određivanje mineralnog sastava zrna kave može biti od velikog interesa za potrošače i proizvođače. Mineralni sastav kave razlikuje se s obzirom na geografsko porijeklo i vrstu kave. Cink, bakar, mangan i željezo su esencijalni mikronutrijenti koji imaju važnu ulogu u mnogim fiziološkim procesima. Budući da ih ljudski organizam ne može sintetizirati potrebno ih je unositi hranom ili suplementima. Glavni cilj ovog istraživačkog rada je usporediti AAS i EDXRF tehnike za određivanje sadržaja ispitivanih metala u odabranim uzorcima kave. Specifični ciljevi su validirati metodu plamene atomske apsorpcijske spektrometrije i odrediti sadržaj ispitivanih metala primjenom validirane metode u uzorcima kave koji su pripremljeni mokrom i suhom digestijom. Rezultati dobiveni dvjema tehnikama su uspoređeni prema parametrima metode, vremenu potrebnom za analizu te ekonomskom kriteriju. Analizom je utvrđeno da se rezultati dobiveni dvjema različitim analitičkim tehnikama podudaraju. Mokra digestija je brža metoda pripreme uzoraka kod AAS tehnike. Priprema uzoraka u obliku rastresitih prašaka je brža od pripreme peleta kod EDXRF tehnike. Prednost rastresitih prašaka je i što se mogu višekratno koristiti u analizama. EDXRF tehnika pokazala se bržom i ekološki prihvatljivijom. Analizom odabranih uzoraka kave je utvrđeno da su koncentracije ispitivanih metala u korelaciji s rezultatima iz prethodnih istraživanja te da postoje razlike u sadržaju bakra, cinka, željeza i mangana među različitim uzorcima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Farmacija