Pregled bibliografske jedinice broj: 1273838
Određivanje glikoproteina iz humane plazme
Određivanje glikoproteina iz humane plazme, 2019., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1273838 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje glikoproteina iz humane plazme
(Human plasma glycoprotein determination)
Autori
Borna Rapčan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2019
Stranica
68
Mentor
Gordan Lauc
Ključne riječi
glikozilacija, glikomika, humana plazma, bioinformatika
(glycosylation, glycomics, human plasma, bioinformatics)
Sažetak
Glikozilacija je skup čestih i složenih kotranslacijskih/postranslacijskih kovalentih modifikacija lipida i proteina. One su od velike važnosti jer utječu na funkciju i strukturu takvih kompleksnih molekula. Istraživanja kompleksnih molekula su vrlo zahtjevna i često koriste kombinacije metoda. Jedna od važnih grupa metoda koje se koriste u takvim istraživanjima su bioinformatičke metode. One se uglavnom fokusiraju na analizu podataka i simulacije. Kako raste broj radova na tu temu, raste i količina podataka koje bioinformatički alati trebaju koristiti te je nužno razvijati nove alate koji će omogućiti lakše i brže istraživanje složenih mo lekula. Ovaj diplomski rad je pokušaj razvijanja takvog alata koji olakšava pretraživanje glikoproteoma UniProt baze podataka. Razvijeni alat je testiran na 592 anotirana glikoproteina humane plazme. Računalnom analizom tih glikoproteina utvrđeno je da su oni većinom manji od 1000 aminokiselina i mase obično ispod 100 kDa. Također je utvrđeno da su njihove proteinske strukture hidrofilne i da je najčešći tip glikozilacije zabilježenih proteina humane plazme Nglikozilacija. Analiza je provedena i na peptidima proteina nastalih računalnom tripsinskom razgradnjom proteina. Tom analizom je utvrđeno da je većina takvih peptida neglikozilirana, većinom manje mase od 10 kDa, odnosno duljine 100 aminokiselina te da su manje hidrofilni od izvornih glikoproteina od kojih potječu.
Izvorni jezik
Hrvatski