Pregled bibliografske jedinice broj: 1273009
Analize mlijeka i mliječnih proizvoda
Analize mlijeka i mliječnih proizvoda / Mikulec, Nataša ; Antunac, Neven (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, 2023
CROSBI ID: 1273009 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analize mlijeka i mliječnih proizvoda
(Analysis of milk and dairy products)
Autori
Mikulec, Nataša ; Zamberlin, Šimun ; Horvat Kesić, Iva ; Radeljević, Biljana ; Kalčićek, Mateja ; Plavljanić, Dijana ; Špoljarić, Jasminka ; Antunac, Neven
Vrsta obrazovnog materijala
Priručnik (visokoškolsko obrazovanje)
Izdavač
Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Grad
Zagreb
Godina
2023
Stranica
306
ISBN
978-953-8276-44-6
Ključne riječi
analize mlijeka, mliječni proizvodi, referentne metode ; validacija analitičkih metoda
(milk analysis ; dairy products analysis ; reference methods ; validation of analytical methods)
Sažetak
Priručnik naslova “Analize mlijeka i mliječnih proizvoda” uređen je sadržajno na način da je od velike koristi studentima Agronomskom fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na preddiplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Priručnik je napisan sukladno nastavnom programu za predmete na Bs studiju (Mlijeko i mliječni proizvodi, Laboratorijska tehnologija) i Ms studiju (Kemija i fizika mlijeka), ali i studentima drugih fakulteta i studija na kojima se izvode slični predmeti, a doprinijeti će razumijevanju kompleksnosti analitičkih postupaka za određivanje pojedinih parametara kvalitete mlijeka i mliječnih proizvoda. Sadržaj priručnika pokriva područje fizikalno-kemijskih analiza mlijeka i mliječnih proizvoda koje se koriste kao referentne, standardne ili rutinske metode, a većina opisanih analitičkih metoda također su navedene i u HRN ISO/IEC normama. Nadalje, priručnik daje jasan uvid u važnost svakog koraka u analitičkom postupku počevši od uzorkovanja do izračuna rezultata te naglašava i važnu ulogu konstantne provjere laboratorija koji rade kemijske analize u svrhu kontrole kvalitete rezultata. Priručnik može poslužiti i zainteresiranim stručnjacima u mliječnoj industriji, a napose zaposlenicima u laboratorijima koji na svakodnevnoj bazi izvode brojne analize mlijeka u svrhu provjere kvalitete ulaznih sirovina i proizvoda na bazi mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Jasminka Špoljarić
(autor)
Biljana Radeljević
(autor)
Nataša Mikulec
(autor)
Dijana Plavljanić
(autor)
Mateja Kalčićek
(autor)
Neven Antunac
(autor)
Šimun Zamberlin
(autor)