Pregled bibliografske jedinice broj: 1272828
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost badem krem- proizvoda bez dodanog šećera
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost badem krem- proizvoda bez dodanog šećera, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambena tehnologija, Knin
CROSBI ID: 1272828 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost badem krem-
proizvoda bez dodanog šećera
(Sensory evaluation and nutritional value of almond
spreads without added sugar)
Autori
Vujeva, Milka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambena tehnologija
Mjesto
Knin
Datum
20.09
Godina
2022
Stranica
25
Mentor
Friganović, Emilija ; Dorbić, Boris
Ključne riječi
badem krem-proizvod ; zaslađivači ; funkcionalna hrana ; senzorska analiza ; hranjiva vrijednost
(almond spreads ; sweeteners ; functional food ; sensory analysis ; nutritional value)
Sažetak
Cilj rada bilo je provesti senzorsku procjenu badem krem- proizvoda bez dodanog šećera, izraditi nutritivnu deklaraciju za najbolje ocijenjeni proizvod te provjeriti može li proizvod biti nositelj prehrambene i/ili zdravstvene tvrdnje. Pripremljeni su badem krem-proizvodi koristeći sljedeće sirovine: badem, kakao maslac, maslinovo ulje, nemasni kakao prah te šećer u prahu za standardni uzorak, a za uzorke bez šećera - sladila eritrol, ksilitol i stevija. Senzorskom procjenom najbolje je ocijenjen kontrolni uzorak. Prema podacima iz izrađene nutritivne deklaracije za najbolje ocijenjeni uzorak bez dodanog šećera (sa stevijom), proizvod može nositi određene prehrambene i zdravstvene tvrdnje. S obzirom na sirovine, proizvodi mogu biti namijenjeni i veganima
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin