Pregled bibliografske jedinice broj: 1272826
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost obogaćenih krekera
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost obogaćenih krekera, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambena tehnologija, Knin
CROSBI ID: 1272826 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Senzorska procjena i hranjiva vrijednost obogaćenih krekera
(Sensory evaluation and nutritional value of enriched crackers)
Autori
Tomljenović, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambena tehnologija
Mjesto
Knin
Datum
27.10
Godina
2022
Stranica
35
Mentor
Friganović, Emilija ; Dorbić, Boris
Ključne riječi
obogaćeni kreker, funkcionalna hrana, senzorska analiza, hranjiva vrijednost
(enriched cracker, functional food, sensory analysis, nutritional value)
Sažetak
Cilj rada bilo je provesti senzorsku procjenu obogaćenih krekera, izraditi nutritivnu deklaraciju za najbolje ocijenjeni proizvod te provjeriti može li proizvod biti nositelj prehrambene i/ili zdravstvene tvrdnje. Pripremljeni su obogaćeni krekeri koristeći sirovine: pirovo integralno brašno, voda, maslinovo ulje i sol kao osnovne sirovine te bućine golice, suncokretove, chia, sezam i lanene sjemenke te psillyum ljuskice. Proizvodi su sadržavali različite udjele soli i maslinovog ulja. Prema podacima iz izrađene nutritivne deklaracije za najbolje ocijenjeni uzorak, proizvod može nositi određene prehrambene i zdravstvene tvrdnje. S obzirom na sirovine, proizvodi mogu biti namijenjeni i veganima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin