Pregled bibliografske jedinice broj: 1272277
Javnozdravstveni značaj i izloženost potrošača mikotoksinima podrijetlom iz hrane
Javnozdravstveni značaj i izloženost potrošača mikotoksinima podrijetlom iz hrane // Zbornik sažetaka 5. Studentskog simpozija sanitarnog inženjerstva - SanMo 2023 / Planinić, Ana ; Kovač, Bruno ; Beljo, Ana (ur.).
Mostar: Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, 2023. str. 7-7 (plenarno, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1272277 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Javnozdravstveni značaj i izloženost potrošača mikotoksinima podrijetlom iz hrane
(Public health significance and consumer exposure to mycotoxins originating from food)
Autori
Pleadin, Jelka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 5. Studentskog simpozija sanitarnog inženjerstva - SanMo 2023
/ Planinić, Ana ; Kovač, Bruno ; Beljo, Ana - Mostar : Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru, 2023, 7-7
Skup
5. Studentski simpozij sanitarnog inženjerstva SanMo 2023
Mjesto i datum
Mostar, Bosna i Hercegovina, 11.05.2023. - 12.05.2023
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
mikotoksini ; sigurnost hrane ; toksični učinci ; izloženost potrošača ; prevencija
(mycotoxins ; food safety ; toxic effects ; consumer exposure ; prevention)
Sažetak
Mikotoksini su sekundarni metaboliti plijesni koji u ljudskom i životinjskom organizmu izazivaju brojne biokemijske, fiziološke i patološke promjene. Toksični učinci mikotoksina uključuju karcinogenost, teratogenost, neurotoksičnost, hepatotoksičnost, nefrotoksičnost, imunološku, reproduktivnu i razvojnu toksičnost, probavne smetnje i dr. Najčešći put izloženosti potrošača predstavlja izravna konzumacija kontaminiranih proizvoda biljnog podrijetla, primarno žitarica i njihovih proizvoda. Ovi spojevi u organizam mogu dospijeti i neizravnim načinom, putem učinka transfera, tzv. carry-over efekta, kao posljedice izloženosti životinja kontaminiranim krmivima i krmnim smjesama, od kojih se proizvode namirnice životinjskog podrijetla. Budući da se mogu pronaći u velikom broju važnih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, mikotoksini značajno ugrožavaju sigurnost hrane te predstavljaju kontaminante visokog rizika za zdravlje ljudi. Razina zagađenja primarno je ovisna o sadržaju vlage u proizvodu, aktivitetu vode, relativnoj vlažnosti zraka, temperaturi, pH-vrijednosti, sastavu supstrata, stupnju fizičkog oštećenja, te prisutnosti toksikotvornih plijesni koje ih mogu producirati. S obzirom da industrijska prerada hrane nema značajan utjecaj na njihovu redukciju, u cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane, prevenciju kontaminacije nužno je postići proizvodnjom u standardiziranim i dobro kontroliranim uvjetima. Nadalje, potrebna je stalna samokontrola od strane subjekata u poslovanju s hranom te sustavan nadzor putem nacionalnih nadležnih tijela u svim fazama prehrambenog lanca, ujedno uz primjenu specifičnih i selektivnih analitičkih tehnika za njihovu detekciju i kvantifikaciju. U slučaju da do kontaminacije ipak dođe, potrebno je primijeniti metode eliminacije i dekontaminacije mikotoksina ovisno o svojstvima hrane ili hrane za životinje. Zbog dokazanih toksičnih učinaka po zdravlje ljudi i životinja, s ciljem osiguranja zdravlja potrošača, potrebna je i provedba daljnjih znanstvenih istraživanja još neistraženi ili slabo istraženih mikotoksina i njihovih metabolita te mogućih sinergističkih učinaka u organizmu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija