Pregled bibliografske jedinice broj: 1270975
Prehrana tijekom menopauze – novije spoznaje
Prehrana tijekom menopauze – novije spoznaje // 4. Hrvatski kongres menopauzalne medicine s međunarodnim sudjelovanjem
Zagreb, Hrvatska, 2022. str. 1-1 (pozvano predavanje, domaća recenzija, pp prezentacija, znanstveni)
CROSBI ID: 1270975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrana tijekom menopauze – novije spoznaje
(Nutrition during menopause - recent findings)
Autori
Verbanac, Donatella
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, znanstveni
Izvornik
4. Hrvatski kongres menopauzalne medicine s međunarodnim sudjelovanjem
/ - , 2022, 1-1
Skup
4. Hrvatski kongres menopauzalne medicine s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 06.10.2022. - 07.10.2022
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
prehrana ; menopauza ; biološki aktivni spojevi ; fermentirana hrana ; mikrobiota
(nutrition ; menopause ; biological active compounds ; fermented food ; microbiota)
Sažetak
Prehrana je iznimno bitan čimbenik tijekom cijelog života, a posebno u menopauzi. Osiguravanje dovoljne količine različitih namirnica i korištenje fermentirane hrane pomaže u ravnoteži mikrobiote crijeva i urogenitalnog trakta. Danas se smatra da su biološki aktivni spojevi uneseni hranom i oslobođeni tijekom razgradnje hrane od strane mikrobiote, u sinergiji i osiguravaju zdravlje i vitalnost žena u osjetljivom razdoblju menopauze i u postmenopauzi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-4624 - Gensko, proteinsko i RNA profiliranje kolorektalnog karcinoma primjenom tekuće biopsije (CRCMolProfil) (Barišić, Karmela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
EK-KK.01.2.1.02.0142 - Izrada neuronskih mreža (umjetne inteligencije) i razvoj naprednih analitičkih metoda kao alata za forenzičko ispitivanje hrane, dodataka prehrani i ljekovitog bilja (FoodForensics) (Verbanac, Donatella, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Donatella Verbanac
(autor)