Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1270505

ULTRAZVUČNA OBRADA ZOBENIH I JEČMENIH POSIJA I NJIHOVA PRIMJENA U TANKOM KRUHU


Pavišić, Zrinka
ULTRAZVUČNA OBRADA ZOBENIH I JEČMENIH POSIJA I NJIHOVA PRIMJENA U TANKOM KRUHU, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


CROSBI ID: 1270505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ULTRAZVUČNA OBRADA ZOBENIH I JEČMENIH POSIJA I NJIHOVA PRIMJENA U TANKOM KRUHU
(ULTRASONIC TREATMENT OF OAT AND BARLEY BRAN AND THEIR APPLICATION IN FLAT BREAD)

Autori
Pavišić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
28.09

Godina
2022

Stranica
62

Mentor
Novotni, Dubravka

Ključne riječi
zobene i ječmene posije, ultrazvuk visokog intenziteta, fitati, fitaza, β-glukanaza
(oat and barley bran, high-intensity ultrasound, phytate, phytase, β-glucanase)

Sažetak
Zobene i ječmene posije su nusprodukt obrade žitarica kojima bi se mogao nutritivno obogatiti kruh. Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na funkcionalna svojstva i enzimsku aktivnost (fitaze i β-glukanaze) u zobenim i ječmenim posijama. Tretman je proveden uranjanjem zvučne sonde u 15 %-tnu suspenziju zobenih i ječmenih posija pri 400 W, 24 kHz i različitim utrošcima specifične energije (100 i 250 J mL-1) te radnim ciklusima (kontinuirani i pulsirajući). U svim ultrazvučno obrađenim uzorcima se smanjila koncentracija fitata, a aktivnost β-glukanaze samo u zobenim posijama. Aktivnost fitaze uzoraka pri nižim utrošcima energije raste kao i aktivnost β-glukanaze ječmenih posija. Ultrazvučna obrada povećava kapacitet zadržavanja vode i bubrenja u vodi te smanjuje udio ukupnih fenolnih spojeva i antioksidacijsku aktivnosti. Dodatak (10 % na masu brašna) zobenih i ječmenih posija ne utječe na fizikalna svojstva tankog kruha, osim na tvrdoću i žvakljivost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-H2020-[2031] [FLAT BREAD MINE] [Call 2020 Section 1 Agrofood IA] - Flat Bread of Mediterranean area; INnovation & Emerging process & technology (FLATBREADMINE) (Novotni, Dubravka, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Dubravka Novotni (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pavišić, Zrinka
ULTRAZVUČNA OBRADA ZOBENIH I JEČMENIH POSIJA I NJIHOVA PRIMJENA U TANKOM KRUHU, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska
Pavišić, Z. (2022) 'ULTRAZVUČNA OBRADA ZOBENIH I JEČMENIH POSIJA I NJIHOVA PRIMJENA U TANKOM KRUHU', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavi\v{s}i\'{c}, Zrinka}, year = {2022}, pages = {62}, keywords = {zobene i je\v{c}mene posije, ultrazvuk visokog intenziteta, fitati, fitaza, β-glukanaza}, title = {ULTRAZVU\v{C}NA OBRADA ZOBENIH I JE\v{C}MENIH POSIJA I NJIHOVA PRIMJENA U TANKOM KRUHU}, keyword = {zobene i je\v{c}mene posije, ultrazvuk visokog intenziteta, fitati, fitaza, β-glukanaza}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavi\v{s}i\'{c}, Zrinka}, year = {2022}, pages = {62}, keywords = {oat and barley bran, high-intensity ultrasound, phytate, phytase, β-glucanase}, title = {ULTRASONIC TREATMENT OF OAT AND BARLEY BRAN AND THEIR APPLICATION IN FLAT BREAD}, keyword = {oat and barley bran, high-intensity ultrasound, phytate, phytase, β-glucanase}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font