Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1270136

Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda


Ščetar, Mario; Kurek, Mia; Gabrić, Domagoj; Galić, Kata
Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 25 (2023), 3; 229-236 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1270136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda
(Application of nanoparticles on fish and meat products packaging)

Autori
Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 25 (2023), 3; 229-236

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
nanotehnologija, ; pakiranje ; riblji i mesni proizvodi
(nanotechnology ; packaging ; fish and meat products)

Sažetak
Nanotehnologija kao novi aspekt znanosti kojim se modificira fizikalna, kemijska i biološka svojstva hrane što dovodi do novih primjena u prehrambenoj industriji obrade mesa i ribe. Održavajući korak s drugim industrijama, mesna i industrija prerade ribe je usvojila novu tehnologiju u nizu primjena za poboljšanje kvalitete i sigurnosti proizvoda. Potencijalne primjene uključuju poboljšanje teksture, okusa, proizvodnju proizvoda s niskim udjelom masnoće i soli, poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari, poboljšane tehnike pakiranja i bolji sustav detekcije patogena. Budući da je zakonska regulativa vezana za nanomaterijale još uvijek u potpunosti nedorečena, kod ovog načina pakiranja izuzetno je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog razloga zdavstvene ispravnosti pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. S ekonomskog gledišta, korištenje nanotematerijala za pakiranje vrlo vjerojatno će biti skuplje te će stoga njihov odabir u odnosu na druge materijale morati pokazati značajniju funkcionalnost te time opravdavati nastale troškove.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mia Kurek (autor)

Avatar Url Kata Galić (autor)

Avatar Url Domagoj Gabrić (autor)

Avatar Url Mario Ščetar (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ščetar, Mario; Kurek, Mia; Gabrić, Domagoj; Galić, Kata
Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 25 (2023), 3; 229-236 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Ščetar, M., Kurek, M., Gabrić, D. & Galić, K. (2023) Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 25 (3), 229-236.
@article{article, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario and Kurek, Mia and Gabri\'{c}, Domagoj and Gali\'{c}, Kata}, year = {2023}, pages = {229-236}, keywords = {nanotehnologija,, pakiranje, riblji i mesni proizvodi}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {25}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Primjena nano\v{c}estica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda}, keyword = {nanotehnologija,, pakiranje, riblji i mesni proizvodi} }
@article{article, author = {\v{S}\v{c}etar, Mario and Kurek, Mia and Gabri\'{c}, Domagoj and Gali\'{c}, Kata}, year = {2023}, pages = {229-236}, keywords = {nanotechnology, packaging, fish and meat products}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {25}, number = {3}, issn = {1332-0025}, title = {Application of nanoparticles on fish and meat products packaging}, keyword = {nanotechnology, packaging, fish and meat products} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font