Pregled bibliografske jedinice broj: 1270136
Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda
Primjena nanočestica u pakiranju ribljih i mesnih proizvoda // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 25 (2023), 3; 229-236 (domaća recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1270136 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena nanočestica u pakiranju
ribljih i mesnih proizvoda
(Application of nanoparticles on fish and meat
products packaging)
Autori
Ščetar, Mario ; Kurek, Mia ; Gabrić, Domagoj ; Galić, Kata
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 25
(2023), 3;
229-236
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
nanotehnologija, ; pakiranje ; riblji i mesni proizvodi
(nanotechnology ; packaging ; fish and meat products)
Sažetak
Nanotehnologija kao novi aspekt znanosti kojim se modificira fizikalna, kemijska i biološka svojstva hrane što dovodi do novih primjena u prehrambenoj industriji obrade mesa i ribe. Održavajući korak s drugim industrijama, mesna i industrija prerade ribe je usvojila novu tehnologiju u nizu primjena za poboljšanje kvalitete i sigurnosti proizvoda. Potencijalne primjene uključuju poboljšanje teksture, okusa, proizvodnju proizvoda s niskim udjelom masnoće i soli, poboljšanu apsorpciju hranjivih tvari, poboljšane tehnike pakiranja i bolji sustav detekcije patogena. Budući da je zakonska regulativa vezana za nanomaterijale još uvijek u potpunosti nedorečena, kod ovog načina pakiranja izuzetno je bitno smanjiti migracije nanočestica na najmanju moguću mjeru jer u suprotnom neće biti prihvaćena zbog razloga zdavstvene ispravnosti pa tako i zbog negativne percepcije potrošača. S ekonomskog gledišta, korištenje nanotematerijala za pakiranje vrlo vjerojatno će biti skuplje te će stoga njihov odabir u odnosu na druge materijale morati pokazati značajniju funkcionalnost te time opravdavati nastale troškove.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb