Pregled bibliografske jedinice broj: 1270086
Određivanje biološki važnih metala u jabučnom octu i njihova fiziološka uloga
Određivanje biološki važnih metala u jabučnom octu i njihova fiziološka uloga, 2022., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet / Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju, Zagreb
CROSBI ID: 1270086 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje biološki važnih metala u jabučnom octu i
njihova fiziološka uloga
(Determination of biologically important metals in
apple cider vinegar and their physiological role)
Autori
Ćelap, Lea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet / Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju
Mjesto
Zagreb
Datum
19.05
Godina
2022
Stranica
52
Mentor
Verbanac, Donatella
Neposredni voditelj
Ilijaš, Anamarija
Ključne riječi
Jabučni ocat, ICP-MS, krom, mangan, željezo, bakar, cink, kalcij, magnezij, med, vlakna inulina
(Apple cider vinegar, ICP-MS, chromium, manganese, iron, copper, zinc, calcium, magnesium, honey, inulin fiber)
Sažetak
Jabučni ocat je jedinstveni prirodni fermentirani proizvod bogat polifenolima, organskim kiselinama te drugim farmakološko aktivnim komponentama. Zbog blagotvornog utjecaja na metabolizam lipida i glukoze te antioksidativnog i antibakterijskog svojstva upotreba mu je sve češća. U jabučnom octu se nalaze i biološki važni metali koji su neophodni za ispravno funkcioniranje ljudskog organizma. Oni djeluju kao kofaktori u mnogim enzimima, imaju antioksidativno svojstvo, te je održavanje njihovih koncentracija u organizmu neophodno u prevenciji nastanka patoloških stanja. Sadržaj pojedinih metala u uzorcima jabučnih octi određen je metodom induktivno spregnute plazme s masenom sprektrometrijom (ICP-MS). Dodatak meda i vlakna inulina u jabučni ocat omogućio je praćenje koncentracija metala te utjecaj tih dodanih komponenti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KK.01.2.1.02.0142 - Izrada neuronskih mreža (umjetne inteligencije) i razvoj naprednih analitičkih metoda kao alata za forenzičko ispitivanje hrane, dodataka prehrani i ljekovitog bilja (FoodForensics) (Verbanac, Donatella, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Donatella Verbanac
(mentor)