Pregled bibliografske jedinice broj: 1270079
Određivanje udjela bakra, cinka i selena u grahoricama metodom induktivno spregnute plazme s masenom spektrometrijom
Određivanje udjela bakra, cinka i selena u grahoricama metodom induktivno spregnute plazme s masenom spektrometrijom, 2023., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet /Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju, Zagreb
CROSBI ID: 1270079 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje udjela bakra, cinka i selena u
grahoricama metodom induktivno spregnute plazme s
masenom spektrometrijom
(Determination of copper, zinc and selenium in
legumes by inductively coupled plasma mass
spectrometry method)
Autori
Drinovac, Lucija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet /Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju
Mjesto
Zagreb
Datum
05.04
Godina
2023
Stranica
46
Mentor
Verbanac, Donatella
Neposredni voditelj
Ilijaš, Anamarija
Ključne riječi
bakar, cink, selen, ICP-MS, grahorice, soja, grah, slanutak, leća
(Copper, zinc, selenium, ICP-MS, legumes, soybean, bean, chickpea, lentil)
Sažetak
Grahorice su izrazito nutritivno vrijedna skupina namirnica. Osim ugljikohidrata, među kojima se ističu prehrambena vlakna koja smanjuju rizik nastanka bolesti probavnog trakta, posebno kolorektalnog karcinoma te kardiovaskularnih bolesti kao i dijabetesa, u svom sastavu imaju i visok udio proteina koji predstavljaju izvrstan izvor esencijalne, bazične aminokiseline lizina. Uz makronutrijente, grahorice su bogate polifenolima (izoflavonima) i saponinima. Izoflavoni su vrsta fitoestrogena, a saponini triterpenski glikozidi koji djeluju protuupalno, antikarcinogeno, antibakterijski te imaju protektivan učinak na jetru i kardiovaskularni sustav. U sastavu mikronutrijenata ističu se vitamini B skupine, vitamin C i E te elementi u tragovima – cink, bakar i selen. Njihov udio u uzorcima grahorica soje, graha, slanutka i leće određen je metodom induktivno spregnute plazme s masenom spektrometrijom (ICP-MS). Cink, bakar i selen su kofaktori brojnih enzima, djeluju kao antioksidansi, dio su imunosnog odgovora te je njihov odgovarajući unos nužan za održavanje homeostaze organizma. Svako odstupanje (smanjenje ili uvećanje) od preporučenog unosa ovih esencijalnih mikroelemenata može u konačnici rezultirati metaboličkom neravnotežom i razvojem različitih bolesti i stanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KK.01.2.1.02.0142 - Izrada neuronskih mreža (umjetne inteligencije) i razvoj naprednih analitičkih metoda kao alata za forenzičko ispitivanje hrane, dodataka prehrani i ljekovitog bilja (FoodForensics) (Verbanac, Donatella, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Donatella Verbanac
(mentor)