Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1270074

Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu


Vrdoljak-Colo, Iva
Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu, 2023., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet / Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju, Zagreb


CROSBI ID: 1270074 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu
(Mineral analysis in Kombucha drinks and their function in the organism)

Autori
Vrdoljak-Colo, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet / Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju

Mjesto
Zagreb

Datum
26.04

Godina
2023

Stranica
53

Mentor
Verbanac, Donatella

Neposredni voditelj
Ilijaš, Anamarija

Ključne riječi
Kombucha, ICP-MS, kalcij, željezo, magnezij, cink, mangan, začinsko bilje, začini, med, kava, mikrobiota, simbiotik, inulin
(Kombucha, ICP-MS, calcium, iron, magnesium, zinc, manganese, herbs, spices, honey, coffee, microbiota, symbiotic, inulin)

Sažetak
Napitak od kombuche predstavlja popularni napitak od fermentiranog čaja, funkcionalnu namirnicu s raznim dobrobitima poput antibakterijskog i antioksidativnog svojstva te podupiranja imunosnog sustava i metabolizma. Dobrobiti kombucha napitka kriju se u bioaktivnim komponenama koje sadrži, a one uključuju aminokiseline, vitamine, polifenole, vlakna i organske kiseline. Među njima, prisutni su i važni biogeni elementi kao što su željezo, mangan i cink. Ti elementi neophodan su dio enzima ključnih u održavanju različitih biokemijskih procesa u organizmu, stoga je njihova dnevna konzumacija važna za optimalno zdravlje čovjeka. Zbog načina proizvodnje i vrste početnih sastojaka korištenih u proizvodnji, kombucha napitci su po svome sastavu raznoliki. U ovome radu prvi su se puta tehnikom masene spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS) analizirali minerali kalcija, željeza, magnezija, cinka i mangana u pet različitih uzoraka kombucha napitka, od kojih je jedan bio kontrolni uzorak. Analiza uzoraka omogućila je praćenje promjena koncentracija minerala u svakome uzorku te uvid u utjecaj različitih dodataka u uzorcima na koncentraciju samih minerala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KK.01.2.1.02.0142 - Izrada neuronskih mreža (umjetne inteligencije) i razvoj naprednih analitičkih metoda kao alata za forenzičko ispitivanje hrane, dodataka prehrani i ljekovitog bilja (FoodForensics) (Verbanac, Donatella, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Donatella Verbanac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

urn.nsk.hr urn.nsk.hr

Poveznice na istraživačke podatke:

urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vrdoljak-Colo, Iva
Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu, 2023., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet / Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju, Zagreb
Vrdoljak-Colo, I. (2023) 'Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet / Zavod za medicinsku biokemiju i hematologiju, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak-Colo, Iva}, year = {2023}, pages = {53}, keywords = {Kombucha, ICP-MS, kalcij, \v{z}eljezo, magnezij, cink, mangan, za\v{c}insko bilje, za\v{c}ini, med, kava, mikrobiota, simbiotik, inulin}, title = {Analiza minerala u napitcima od kombuche i njihova uloga u organizmu}, keyword = {Kombucha, ICP-MS, kalcij, \v{z}eljezo, magnezij, cink, mangan, za\v{c}insko bilje, za\v{c}ini, med, kava, mikrobiota, simbiotik, inulin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrdoljak-Colo, Iva}, year = {2023}, pages = {53}, keywords = {Kombucha, ICP-MS, calcium, iron, magnesium, zinc, manganese, herbs, spices, honey, coffee, microbiota, symbiotic, inulin}, title = {Mineral analysis in Kombucha drinks and their function in the organism}, keyword = {Kombucha, ICP-MS, calcium, iron, magnesium, zinc, manganese, herbs, spices, honey, coffee, microbiota, symbiotic, inulin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font