Pregled bibliografske jedinice broj: 1268338
Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke
Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 661-665 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1268338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od
jabuke
(Physico-chemical properties of apple organic residue)
Autori
Šic Žlabur, Jana ; Božurić, Nina ; Voća, Neven ; Bilandžija, Nikola ; Dujmović, Mia ; Voća, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma
/ Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 661-665
Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
oporaba, biootpad, suha tvar, šećeri, ukupne kiseline
(recovery, biowaste, dry matter, sugars, total acids)
Sažetak
Jabučna komina predstavlja organski ostatak ploda jabuke nakon prerade koji se klasificira kao biootpad te ga je kao takvog potrebno adekvatno zbrinuti. Osim već postojećih metoda zbrinjavanja jabučne komine, zbog njenog značajnog nutritivnog sastava, mogućnosti dodatnog iskorištenja, odnosno oporabe su velike. Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva jabučne komine te mogućnosti njene oporabe. Analizirani uzorci jabučnih komina imali su visok sadržaj ukupne suhe tvari (20%), topljive suhe tvari (13, 5%) te nizak sadržaj ukupnih kiselina (0, 65%), a zbog čega se može smatrati vrijednim nusproizvodom za daljnju oporabu od prehrambene industrije do biotehnologije, a tek onda klasificirati kao otpad i takav zbrinjavati.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Sandra Voća
(autor)
Nikola Bilandžija
(autor)
Jana Šic Žlabur
(autor)
Mia Dujmović
(autor)
Neven Voća
(autor)