Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1268338

Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke


Šic Žlabur, Jana; Božurić, Nina; Voća, Neven; Bilandžija, Nikola; Dujmović, Mia; Voća, Sandra
Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 661-665 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1268338 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke
(Physico-chemical properties of apple organic residue)

Autori
Šic Žlabur, Jana ; Božurić, Nina ; Voća, Neven ; Bilandžija, Nikola ; Dujmović, Mia ; Voća, Sandra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022, 661-665

Skup
57. hrvatski i 17. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 19.06.2022. - 24.06.2022

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
oporaba, biootpad, suha tvar, šećeri, ukupne kiseline
(recovery, biowaste, dry matter, sugars, total acids)

Sažetak
Jabučna komina predstavlja organski ostatak ploda jabuke nakon prerade koji se klasificira kao biootpad te ga je kao takvog potrebno adekvatno zbrinuti. Osim već postojećih metoda zbrinjavanja jabučne komine, zbog njenog značajnog nutritivnog sastava, mogućnosti dodatnog iskorištenja, odnosno oporabe su velike. Cilj ovog rada bio je utvrditi fizikalno-kemijska svojstva jabučne komine te mogućnosti njene oporabe. Analizirani uzorci jabučnih komina imali su visok sadržaj ukupne suhe tvari (20%), topljive suhe tvari (13, 5%) te nizak sadržaj ukupnih kiselina (0, 65%), a zbog čega se može smatrati vrijednim nusproizvodom za daljnju oporabu od prehrambene industrije do biotehnologije, a tek onda klasificirati kao otpad i takav zbrinjavati.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šic Žlabur, Jana; Božurić, Nina; Voća, Neven; Bilandžija, Nikola; Dujmović, Mia; Voća, Sandra
Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke // Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma / Majić, Ivana ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2022. str. 661-665 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Šic Žlabur, J., Božurić, N., Voća, N., Bilandžija, N., Dujmović, M. & Voća, S. (2022) Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke. U: Majić, I. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik radova 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Bo\v{z}uri\'{c}, Nina and Vo\'{c}a, Neven and Biland\v{z}ija, Nikola and Dujmovi\'{c}, Mia and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2022}, pages = {661-665}, keywords = {oporaba, biootpad, suha tvar, \v{s}e\'{c}eri, ukupne kiseline}, title = {Fizikalno-kemijska svojstva organskog ostatka od jabuke}, keyword = {oporaba, biootpad, suha tvar, \v{s}e\'{c}eri, ukupne kiseline}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{S}ic \v{Z}labur, Jana and Bo\v{z}uri\'{c}, Nina and Vo\'{c}a, Neven and Biland\v{z}ija, Nikola and Dujmovi\'{c}, Mia and Vo\'{c}a, Sandra}, year = {2022}, pages = {661-665}, keywords = {recovery, biowaste, dry matter, sugars, total acids}, title = {Physico-chemical properties of apple organic residue}, keyword = {recovery, biowaste, dry matter, sugars, total acids}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font