Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1267513

Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih bljaka reda Brassicales


Vrca, Ivana
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih bljaka reda Brassicales, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1267513 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih bljaka reda Brassicales
(Influence of extraction methods on biological activity and in vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their decomposition products from selected plants of the order Brassicales)

Autori
Vrca, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
11.11

Godina
2022

Stranica
179

Mentor
Bilušić, Tea

Ključne riječi
gorušice ; dragoljub ; UHPLC-DAD-MS/MS ; GC-MS/MS ; glukozinolati ; izotiocijanati ; in vitro probava ; biološka aktivnost ; Clevenger hidrodestilacija ; mikrovalna destilacija (MAD) ; mikrovalna hidrodifuzija i gravitacija (MHG) ; mikroskopija
(mustards ; Tropaeolum majus (nasturtium) ; UHPLC-DAD-MS/MS ; GC-MS/MS ; glucosinolates ; isothiocyanates ; in vitro digestion ; biological activity ; Clevenger hydrodistillation ; microwave distillation (MAD) ; microwave hydrodiffusion and gravity (MHG) ; microscopy)

Sažetak
Biljke iz reda Brassicales poznate su kao dobar izvor glukozinolata i njihovih razgradnih produkata - izotiocijanata. U ovom istraživanju korišteni su uzorci eteričnih ulja i ekstrakata, dobivenih primjenom različitih metoda ekstrakcije, iz sjemenki gorušica te visokog dragoljuba. Budući da izotiocijanati imaju širok spektar bioloških aktivnosti od značaja je odrediti njihovu stabilnost i biodostupnost u uvjetima simuliranog procesa probave (želudac i tanko crijevo) koristeći ljudske i komercijalne probavne enzime. Glukozinolati i izotiocijanati iz navedenih uzoraka pokazali su veću gastrointestinalnu stabilnost nakon želučane faze probave u odnosu na crijevnu fazu. U ovom je istraživanju određena biološka aktivnost eteričnih ulja i ekstrakata smeđe i crne gorušice (antiproliferativna na dvije stanične linije karcinoma) i visokog dragoljuba (antiproliferativna na pet staničnih linija karcinoma, proapoptotska na dvije stanične linije karcinoma, vizualiziran je utjecaj uzoraka na stanice karcinom koristeći optičku i mikroskopiju atomskih sila – AFM te je određena antimikrobna aktivnost). Razgradni produkti glukozinolata prisutnih u gorušicama, pokazali su umjerenu i slabu antiproliferativnu aktivnost, dok razgradni produkti glukozinolata glukotropeolina prisutnog u visokom dragoljubu (benzil-izotiocijanat) su pokazali visok stupanj antiproliferativne, proapoptotske, antibakterijske i antiadhezijske aktivnosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-1316 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Blažević, Ivica, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
HRZZ-DOK-2018-01-9627 - Biljke kao izvor bioaktivnih sumporovih spojeva te njihova sposobnost hiperakumulacije metala (BioSMe) (Bilušić, Tea, HRZZ - 2018-02) ( CroRIS)

Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Ivana Vrca (autor)

Avatar Url Tea Bilušić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Vrca, Ivana
Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih bljaka reda Brassicales, 2022., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Vrca, I. (2022) 'Utjecaj metoda ekstrakcije na biološku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih bljaka reda Brassicales', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrca, Ivana}, year = {2022}, pages = {179}, keywords = {goru\v{s}ice, dragoljub, UHPLC-DAD-MS/MS, GC-MS/MS, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro probava, biolo\v{s}ka aktivnost, Clevenger hidrodestilacija, mikrovalna destilacija (MAD), mikrovalna hidrodifuzija i gravitacija (MHG), mikroskopija}, title = {Utjecaj metoda ekstrakcije na biolo\v{s}ku aktivnost i in vitro gastrointestinalnu stabilnost glukozinolata i njihovih razgradnih produkata iz odabranih bljaka reda Brassicales}, keyword = {goru\v{s}ice, dragoljub, UHPLC-DAD-MS/MS, GC-MS/MS, glukozinolati, izotiocijanati, in vitro probava, biolo\v{s}ka aktivnost, Clevenger hidrodestilacija, mikrovalna destilacija (MAD), mikrovalna hidrodifuzija i gravitacija (MHG), mikroskopija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vrca, Ivana}, year = {2022}, pages = {179}, keywords = {mustards, Tropaeolum majus (nasturtium), UHPLC-DAD-MS/MS, GC-MS/MS, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion, biological activity, Clevenger hydrodistillation, microwave distillation (MAD), microwave hydrodiffusion and gravity (MHG), microscopy}, title = {Influence of extraction methods on biological activity and in vitro gastrointestinal stability of glucosinolates and their decomposition products from selected plants of the order Brassicales}, keyword = {mustards, Tropaeolum majus (nasturtium), UHPLC-DAD-MS/MS, GC-MS/MS, glucosinolates, isothiocyanates, in vitro digestion, biological activity, Clevenger hydrodistillation, microwave distillation (MAD), microwave hydrodiffusion and gravity (MHG), microscopy}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font