Pregled bibliografske jedinice broj: 126665
Pojavnost bakterije Campylobacter u izmetu peradi
Pojavnost bakterije Campylobacter u izmetu peradi // Peradarski dani 2003. / Velimir Wittner (ur.).
Zagreb: Hrvatski veterinarski institut, 2003. str. 167-172 (poster, nije recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 126665 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pojavnost bakterije Campylobacter u izmetu peradi
(The presence of Campylobacter bacterium in poultry faeces)
Autori
Krstulović, Fani ; Šimpraga, Borka ; Zglavnik, Tihomir ; Tišljar, Marina ; Volarević, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Peradarski dani 2003.
/ Velimir Wittner - Zagreb : Hrvatski veterinarski institut, 2003, 167-172
Skup
V. simpozij "Peradarski dani 2003." s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 14.05.2003. - 17.05.2003
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
Campylobacter; bakterija; perad; izmet
(Campylobacter; bacteria; poultry; faeces)
Sažetak
U radu je u 841 uzorku izmeta peradi istražena prisutnost bakterija iz roda Campylobacter. Za izdvajanje bakterije koristili smo dvije selektivne podloge: po Boltonu i po Karmaliju. Pojavnost bakterije Campylobacter dokazali smo u najvećem postotku u tovnih pura 32, 75 %. U rasplodnih nesilica dokazana je u 27, 27 % slučaja, rasplodnih pura u 26, 41 %, u rasplodnih pataka u 25, 33 % te rasplodnih gusaka u 20, 68 % slučajeva. Kod ostale peradi bakterija Campylobacter dokazana je u manjem postotku, pa je tako u konzumnih nesilica dokazana u 15, 85 %, u pilenki u 14, 54 %, te u tovnih pilića u 11, 69 % slučajeva. Bakterija Campylobacter nije dokazana ni u jednom pretraženom uzorku izmeta noja. Budući da se za sada još uvijek ne može govoriti o kampilobakteru kao uzročniku bolesti u peradi, daleko je važnija njegova uloga kod pojave gastroenteritisa u ljudi pa se zbog toga u posljednje vrijeme ovakvim istraživanjima i poboljšanju uvjeta pri klanju peradi posvećuje velika pozornost, poglavito u svijetu s razvijenom peradarskom proizvodnjom gdje je porast infekcije s kampilobakterom u velikom porastu. No, ovo je tek početak istraživanja pojavnosti kampilobaktera u našem intenzivnom držanju peradi, a što bi se na kraju trebalo očitovati s prijedlogom nužnih higijensko sanitarnih mjera u proizvodnji i na liniji klanja kako bi se spriječilo zaražavanje ljudi preko mesa i mesnih prerađevina peradi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina