Pregled bibliografske jedinice broj: 1265527
Nutritivna kvaliteta morske ribe uzgojene u Jadranskom moru
Nutritivna kvaliteta morske ribe uzgojene u Jadranskom moru // Zbornik sažetaka radova XIV. međunarodne konferencije o akvakulturi / Filić, Želimir (ur.).
Zagreb: Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2023. str. 78-79 (pozvano predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1265527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna kvaliteta morske ribe uzgojene u
Jadranskom moru
(Nutritional quality of marine fish grown in the
Adriatic Sea)
Autori
Pleadin, Jelka ; Krešić, Greta ; Oraić, Dražen ; Lešić, Tina ; Vulić, Ana ; Kudumija, Nina ; Zrnčić, Snježana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka radova XIV. međunarodne konferencije o akvakulturi
/ Filić, Želimir - Zagreb : Hrvatska gospodarska komora (HGK), 2023, 78-79
Skup
XIV. međunarodna konferencija o akvakulturi
Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 29.03.2023. - 31.03.2023
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
uzgojena riba, lubin, komarča, Jadran, nutritivna kvaliteta
(farmed fish, sea bass, fennel, Adriatic, nutritional quality)
Sažetak
Riblje meso smatra se prehrambenom namirnicom visoke nutritivne vrijednosti budući da sadrži značajan udio bjelančevina, ukučujući esencijalne aminokiseline, ima poželjan sastav lipida te sadrži brojne vrijedne mikronutrijente. Nutritivni sastav ribe uvelike varira ovisno o dobi i spolu ribe, okolišu i sezoni uzgoja. U ovom istraživanju ispitivana je nutritivna kvaliteta lubina i komarče (n = 120) uzgojenih u Jadranu, po sezonama tijekom dvogodišnjeg razdoblja. Analiziran je osnovni i masno-kiselinski sastav, količina makro- i mikro- minerala, vitamina A i E te su određene vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti. Utvrđeno je značajno (p < 0.05) variranje udjela ukupne masti po sezonama, ujedno dokazujući da su uzgojene vrste po pitanju masno-kiselinskog sastava bogat izvor omega-3 višestruko nezasićenih dugolančanih masnih kiselina (n-3 LC PUFA). Vrijednosti indeksa nutritivne kvalitete masti udovoljavale su tijekom cijelog razdoblja istraživanja preporukama međunarodnih zdravstvenih organizacija. Po pitanju mineralnog sastava, utvrđene su značajno najveće količine kalija te fosfora, te potom natrija, kalcija i magnezija. Sadržaj vitamina A i E kod obje vrste riba značajno je varirao po sezonama, pri čemu je vitamin E imao vršne vrijednosti tijekom zime, a vitamin A tijekom ljeta. Zbog svojeg visoko vrijednog nutritivnog sastava, morska riba treba predstavljati integralnu sastavnicu prehrane potrošača putem koje u organizam dospijevaju iskoristivi i visoko vrijedni makro- i mikro- nutrijenti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
Profili:
Dražen Oraić
(autor)
Snježana Zrnčić
(autor)
Ana Vulić
(autor)
Nina Kudumija
(autor)
Jelka Pleadin
(autor)
Greta Krešić
(autor)
Tina Lešić
(autor)