Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1265446

Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Satureja montana L. upotrebom (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrina i glicerola


Margetić, Helena
Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Satureja montana L. upotrebom (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrina i glicerola, 2023., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1265446 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Satureja montana L. upotrebom (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrina i glicerola
(Ultrasonic extraction of polyphenolic compounds from Satureja montana L. using (2-hydroxypropyl)-β-cyclodextrin and glycerol)

Autori
Margetić, Helena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.04

Godina
2023

Stranica
31

Mentor
Zovko Končić, Marijana

Neposredni voditelj
Marijan, Marijan

Ključne riječi
glicerol, (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrin, polifenoli, ružmarinska kiselina, Satureja montana
(Glycerol, (2-hydroxypropyl)-β-cyclodextrin, polyphenols, rosmarinic acid, Satureja montana L)

Sažetak
Satureja montana L. (Lamiaceae) sadrži raznolike bioaktivne spojeve, a najviše njih spada u skupinu polifenolnih spojeva. Zadatak rada bio je ultrazvučnom ekstrakcijom prirediti ekstrakte nadzemih dijelova vrste S. montana uz upotrebu glicerola i (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrina (HP-β-CD) bogate fenolnim spojevima: ukupnim polifenolima, fenolnim kiselinama, flavonoidima i ružmarinskom kiselinom. Od 20 ispitivanih uzoraka E10 se istaknuo kao ekstrakt kod kojeg se optimizacijom uvjeta postiglo najbolje ekstrakcijsko iskorištenje. Sadržaj ukupnih polifenola u tom ekstraktu bio je 5506, 42 µg/mL, ukupnih fenolnih kiselina 3514, 44 µg/mL, ukupnih flavonoida 645, 72 µg/mL a koncentracija ružmarinske kiseline 822, 70 µg/mL. Radom je dokazano kako ekstrakcijski medij voda/glicerol/ HP-β-CD izvrsno ekstrakcijsko sredstvo za polifenolne spojeve vrste S. montana.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Farmacija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-6504 - Ekstrakcija bioaktivnih biljnih sastavnica pomoću zelenih otapala – korak prema zelenim kozmeceuticima (CosmoGreen) (Zovko Končić, Marijana, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)

Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marijan Marijan (mentor)

Avatar Url Marijana Zovko Končić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Margetić, Helena
Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Satureja montana L. upotrebom (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrina i glicerola, 2023., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Margetić, H. (2023) 'Ultrazvučna ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Satureja montana L. upotrebom (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrina i glicerola', diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Margeti\'{c}, Helena}, year = {2023}, pages = {31}, keywords = {glicerol, (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrin, polifenoli, ru\v{z}marinska kiselina, Satureja montana}, title = {Ultrazvu\v{c}na ekstrakcija polifenolnih spojeva iz vrste Satureja montana L. upotrebom (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrina i glicerola}, keyword = {glicerol, (2-hidroksipropil)-β-ciklodekstrin, polifenoli, ru\v{z}marinska kiselina, Satureja montana}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Margeti\'{c}, Helena}, year = {2023}, pages = {31}, keywords = {Glycerol, (2-hydroxypropyl)-β-cyclodextrin, polyphenols, rosmarinic acid, Satureja montana L}, title = {Ultrasonic extraction of polyphenolic compounds from Satureja montana L. using (2-hydroxypropyl)-β-cyclodextrin and glycerol}, keyword = {Glycerol, (2-hydroxypropyl)-β-cyclodextrin, polyphenols, rosmarinic acid, Satureja montana L}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font