Pregled bibliografske jedinice broj: 1264888
Utjecaj uvjeta skladištenja na promjene dielektričnih svojstava i pH vrijednosti mesa trlje blatarice, Mullus barbatus
Utjecaj uvjeta skladištenja na promjene dielektričnih svojstava i pH vrijednosti mesa trlje blatarice, Mullus barbatus // 58. hrvatski 18. međunarodni simpozij agronoma, Zbornik radova / Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023. str. 242-248 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1264888 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj uvjeta skladištenja na promjene
dielektričnih svojstava i pH vrijednosti mesa
trlje blatarice, Mullus barbatus
(Changes in flesh dieletric properties and pH
values of red mullet, Mullus barbatus, under
different storage conditions)
Autori
Špelić, Ivan ; Radočaj, Tena ; Iveša, Neven ; Jug- Dujaković, Jurica ; Gavrilović, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
58. hrvatski 18. međunarodni simpozij agronoma, Zbornik radova
/ Carović-Stanko, Klaudija ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2023, 242-248
Skup
58. hrvatski 18. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Dubrovnik, Hrvatska, 11.02.2023. - 17.02.2023
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
morska riba, senzorska ocjena, kvaliteta, organoleptička svojstva, svježina ribe
(marine fish, sensory changes, quality, organoleptic properties, fish freshness)
Sažetak
Ovim istraživanjem su praćene promjene dielektričnih svojstava i pH vrijednosti kao pokazatelji svježine trlje skladištene u prikladnim i neprikladnim temperaturnim uvjetima u odnosu na promjene organoleptičkih svojstava. Elektrovodljivost je mnogo brže opadala s vremenom skladištenja u neprikladnim uvjetima, blizu donje razine prihvatljivosti, dok je u prikladnim uvjetima skladištenja riba zadržala visoku kvalitetu. Razina pH se u prikladnim uvjetima nije mijenjala za razliku od neprikladnog skladištenja gdje je varirala kroz dane. Promjene organoleptičkih svojstva pratile su promjene dielektričkih svojstava i pH vrijednosti koje su se pokazali validnim metodama u praćenju promjene svježine skladištene ribe.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli
Profili:
Jurica Jug-Dujaković
(autor)
Tena Radočaj
(autor)
Ivan Špelić
(autor)
Ana Gavrilović
(autor)
Neven Iveša
(autor)