Pregled bibliografske jedinice broj: 1264455
Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32
Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1264455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću
soja Lactococcus lactis ZGBP5-32
(Bioactive peptides made by proteolytic activity of
Lactococcus lactis ZGBP5-32)
Autori
Tarandek, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.03
Godina
2023
Stranica
47
Mentor
Kos, Blaženka
Ključne riječi
bioaktivni peptidi ; Lactococcus lactis ZGBP5-32 ; kazein ; proteolitička aktivnost
(bioactive peptides ; Lactococcus lactis ZGBP5-32 ; casein ; proteolytic activity)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je identificirati i kvantificirati peptide s potencijalnim bioaktivnim djelovanjem koji nastaju razgradnjom kazeina u mlijeku pomoću proteolitičkog sustava bakterije Lactococcus lactis ZGBP5-32. Identifikacija i kvantifikacija peptida provedena je spregnutim tehnikama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa. Kako bi se pratila proteolitička aktivnost tijekom fermentacije od 24 i 48 sati, analiziran je proteinski profil u uzorcima kromatografijom isključivanja prema veličini. Nakon 24 sata fermentacije u uzorcima je identificiran peptid KYIPIQYVLS kojem se pripisuje antioksidativno djelovanje, a nakon 48 sati fermentacije identificirani su bioaktivni peptidi KYIPIQYVLS, YQEPVLGPVRGPFPIIV, QEPVLGPVRGPFPIIV, VYPFPGPIPN, HQPHQPLPPT, RDMPIQAF i TKVIPYVRYL. U znanstvenoj literaturi za navedene peptide utvrđeno je i opisano antioksidativno, imunomodulatorno, antitrobinsko, antimikrobno i ACE-inhibitorno djelovanje (Angiotensin-I- converting enzyme, ACE). Analizom proteinskog profila kromatografijom isključivanja prema veličini dokazano je da nakon 48 h inkubacije dolazi do znatnije proteolize proteina, a kvantitativnom analizom peptida dokazano je da nakon 48 h inkubacije statistički nastaje više bioaktivnih peptida nego nakon 24 h inkubacije što je rezultat produljenog vremena cijepanja peptidih veza u kazeinskoj strukturi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Blaženka Kos
(mentor)