Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1264455

Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32


Tarandek, Ana
Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1264455 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32
(Bioactive peptides made by proteolytic activity of Lactococcus lactis ZGBP5-32)

Autori
Tarandek, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.03

Godina
2023

Stranica
47

Mentor
Kos, Blaženka

Ključne riječi
bioaktivni peptidi ; Lactococcus lactis ZGBP5-32 ; kazein ; proteolitička aktivnost
(bioactive peptides ; Lactococcus lactis ZGBP5-32 ; casein ; proteolytic activity)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je identificirati i kvantificirati peptide s potencijalnim bioaktivnim djelovanjem koji nastaju razgradnjom kazeina u mlijeku pomoću proteolitičkog sustava bakterije Lactococcus lactis ZGBP5-32. Identifikacija i kvantifikacija peptida provedena je spregnutim tehnikama tekućinske kromatografije i spektrometrije masa. Kako bi se pratila proteolitička aktivnost tijekom fermentacije od 24 i 48 sati, analiziran je proteinski profil u uzorcima kromatografijom isključivanja prema veličini. Nakon 24 sata fermentacije u uzorcima je identificiran peptid KYIPIQYVLS kojem se pripisuje antioksidativno djelovanje, a nakon 48 sati fermentacije identificirani su bioaktivni peptidi KYIPIQYVLS, YQEPVLGPVRGPFPIIV, QEPVLGPVRGPFPIIV, VYPFPGPIPN, HQPHQPLPPT, RDMPIQAF i TKVIPYVRYL. U znanstvenoj literaturi za navedene peptide utvrđeno je i opisano antioksidativno, imunomodulatorno, antitrobinsko, antimikrobno i ACE-inhibitorno djelovanje (Angiotensin-I- converting enzyme, ACE). Analizom proteinskog profila kromatografijom isključivanja prema veličini dokazano je da nakon 48 h inkubacije dolazi do znatnije proteolize proteina, a kvantitativnom analizom peptida dokazano je da nakon 48 h inkubacije statistički nastaje više bioaktivnih peptida nego nakon 24 h inkubacije što je rezultat produljenog vremena cijepanja peptidih veza u kazeinskoj strukturi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2237 - Potencijalne terapijske biomolekule druge generacije probiotika (PRO-BIO 2.0) (Kos, Blaženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Blaženka Kos (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Tarandek, Ana
Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Tarandek, A. (2023) 'Bioaktivni peptidi nastali proteolitičkom aktivnošću soja Lactococcus lactis ZGBP5-32', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Tarandek, Ana}, year = {2023}, pages = {47}, keywords = {bioaktivni peptidi, Lactococcus lactis ZGBP5-32, kazein, proteoliti\v{c}ka aktivnost}, title = {Bioaktivni peptidi nastali proteoliti\v{c}kom aktivno\v{s}\'{c}u soja Lactococcus lactis ZGBP5-32}, keyword = {bioaktivni peptidi, Lactococcus lactis ZGBP5-32, kazein, proteoliti\v{c}ka aktivnost}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Tarandek, Ana}, year = {2023}, pages = {47}, keywords = {bioactive peptides, Lactococcus lactis ZGBP5-32, casein, proteolytic activity}, title = {Bioactive peptides made by proteolytic activity of Lactococcus lactis ZGBP5-32}, keyword = {bioactive peptides, Lactococcus lactis ZGBP5-32, casein, proteolytic activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font