Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1263867

Procjena kakvoće prehrane žena mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom


Bestvina, Monika
Procjena kakvoće prehrane žena mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1263867 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena kakvoće prehrane žena mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom
(Diet quality assessment in young adult women with hypercholesterolemia)

Autori
Bestvina, Monika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2022

Stranica
27

Mentor
Keser, Irena

Ključne riječi
kakvoća prehrane, žene, hiperkolesterolemija, kardiovaskularne bolesti, čimbenici rizika
(diet quality, women, hypercholesterolemia, cardiovascular diseases, risk factors)

Sažetak
Nepravilna prehrana pogoršava zdravlje žena, a uz porodičnu hiperkolesterolemiju predstavlja važan čimbenik rizika za nastanak srčanih bolesti, koje su u Hrvatskoj uzrok smrti u 54, 5 % žena. Cilj ovog rada bio je procijeniti kakvoću prehrane žena mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom te utvrditi postoje li razlike u prehrani između mlađih i starijih žena reproduktivne dobi. Istraživanje je obuhvatilo 56 ispitanica prosječne dobi 32, 4 ± 6, 3 godine. Prosječan unos energije, makro- i mikronutrijenata procijenjen je dijetetičkom metodom 24-satnog prisjećanja unosa hrane i pića. Utvrđeno je da je prosječan dnevni unos masti i zasićenih masnih kiselina te natrija povišen. Od mikronutrijenata samo niacin i vitamin C zadovoljavaju preporučene dnevne vrijednosti. Nije utvrđena statistički značajna razlika u prosječnom dnevnom unosu energije i nutrijenata između dvije skupine ispitanica. S obzirom da su ispitanice žene reproduktivne dobi koje imaju hiperkolesterolemiju, potrebno je smanjiti unos ukupnih masti i zasićenih masnih kiselina, koje mogu imati utjecaja na porast koncentracije ukupnog kolesterola i LDL kolesterola u krvi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Irena Keser (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bestvina, Monika
Procjena kakvoće prehrane žena mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom, 2022., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bestvina, M. (2022) 'Procjena kakvoće prehrane žena mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bestvina, Monika}, year = {2022}, pages = {27}, keywords = {kakvo\'{c}a prehrane, \v{z}ene, hiperkolesterolemija, kardiovaskularne bolesti, \v{c}imbenici rizika}, title = {Procjena kakvo\'{c}e prehrane \v{z}ena mla\dje odrasle dobi s hiperkolesterolemijom}, keyword = {kakvo\'{c}a prehrane, \v{z}ene, hiperkolesterolemija, kardiovaskularne bolesti, \v{c}imbenici rizika}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bestvina, Monika}, year = {2022}, pages = {27}, keywords = {diet quality, women, hypercholesterolemia, cardiovascular diseases, risk factors}, title = {Diet quality assessment in young adult women with hypercholesterolemia}, keyword = {diet quality, women, hypercholesterolemia, cardiovascular diseases, risk factors}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font