Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1263738

Koncentracija uree u mlijeku kao alat za optimizaciju udjela sirovih proteina u obroku mliječnih koza: put do održive proizvodnje mlijeka


Bendelja Ljoljić, Darija; Prpić, Zvonimir; Mašek, Tomislav; Vnučec, Ivan; Kostelić, Antun; Benić, Miroslav; Antunac, Neven
Koncentracija uree u mlijeku kao alat za optimizaciju udjela sirovih proteina u obroku mliječnih koza: put do održive proizvodnje mlijeka // Mljekarstvo, 73 (2023), 2; 85-94 doi:10.15567/mljekarstvo.2023.0202 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1263738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Koncentracija uree u mlijeku kao alat za optimizaciju udjela sirovih proteina u obroku mliječnih koza: put do održive proizvodnje mlijeka
(Milk urea concentration as a tool for optimising crude protein content in dairy goat diets: a path to sustainable milk production)

Autori
Bendelja Ljoljić, Darija ; Prpić, Zvonimir ; Mašek, Tomislav ; Vnučec, Ivan ; Kostelić, Antun ; Benić, Miroslav ; Antunac, Neven

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 73 (2023), 2; 85-94

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
alpina koza ; urea u mlijeku ; optimalna vrijednost ; kvaliteta mlijeka ; sirovi protein
(Alpine goat ; milk urea ; optimal value ; milk quality ; crude protein)

Sažetak
Milk urea concentration (MU) has been extensively studied and is often used to evaluate energy and protein balance in dairy cattle diets, but not to this extent in dairy goat diets. The aim of this study was to determine the relationship between MU concentration and crude protein content (CP) in the diet of Alpine goats in order to reduce excessive nitrogen excretion from the organism. For this purpose, 72 goats were randomly divided into three equal groups (24 animals) and fed a concentrate mix containing 14 %, 16 %, and 18 % CP, respectively. The chemical composition of milk samples was determined and the ratio of milk fat to protein was calculated. Statistical analysis of the data was performed using the MIXED procedure (SAS V8 software package). Increasing CP from 14 % to 16 % in the diet increased daily milk yield by 0.4 kg (p<0.001), and MU concentration from 35.01 to 41.24 mg/100 mL (p<0.001). Based on the calculated inflection point of daily milk yield and protein content in milk, the range of MU concentration from 40.00 to 45.00 mg/100 mL can be considered optimal and is a good indicator of a balanced diet for goats.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Bendelja Ljoljić, Darija; Prpić, Zvonimir; Mašek, Tomislav; Vnučec, Ivan; Kostelić, Antun; Benić, Miroslav; Antunac, Neven
Koncentracija uree u mlijeku kao alat za optimizaciju udjela sirovih proteina u obroku mliječnih koza: put do održive proizvodnje mlijeka // Mljekarstvo, 73 (2023), 2; 85-94 doi:10.15567/mljekarstvo.2023.0202 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Bendelja Ljoljić, D., Prpić, Z., Mašek, T., Vnučec, I., Kostelić, A., Benić, M. & Antunac, N. (2023) Koncentracija uree u mlijeku kao alat za optimizaciju udjela sirovih proteina u obroku mliječnih koza: put do održive proizvodnje mlijeka. Mljekarstvo, 73 (2), 85-94 doi:10.15567/mljekarstvo.2023.0202.
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Prpi\'{c}, Zvonimir and Ma\v{s}ek, Tomislav and Vnu\v{c}ec, Ivan and Kosteli\'{c}, Antun and Beni\'{c}, Miroslav and Antunac, Neven}, year = {2023}, pages = {85-94}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2023.0202}, keywords = {alpina koza, urea u mlijeku, optimalna vrijednost, kvaliteta mlijeka, sirovi protein}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2023.0202}, volume = {73}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Koncentracija uree u mlijeku kao alat za optimizaciju udjela sirovih proteina u obroku mlije\v{c}nih koza: put do odr\v{z}ive proizvodnje mlijeka}, keyword = {alpina koza, urea u mlijeku, optimalna vrijednost, kvaliteta mlijeka, sirovi protein} }
@article{article, author = {Bendelja Ljolji\'{c}, Darija and Prpi\'{c}, Zvonimir and Ma\v{s}ek, Tomislav and Vnu\v{c}ec, Ivan and Kosteli\'{c}, Antun and Beni\'{c}, Miroslav and Antunac, Neven}, year = {2023}, pages = {85-94}, DOI = {10.15567/mljekarstvo.2023.0202}, keywords = {Alpine goat, milk urea, optimal value, milk quality, crude protein}, journal = {Mljekarstvo}, doi = {10.15567/mljekarstvo.2023.0202}, volume = {73}, number = {2}, issn = {0026-704X}, title = {Milk urea concentration as a tool for optimising crude protein content in dairy goat diets: a path to sustainable milk production}, keyword = {Alpine goat, milk urea, optimal value, milk quality, crude protein} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font