Pregled bibliografske jedinice broj: 1263599
Procjena kakvoće prehrane i lipidni profil muškaraca mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom
Procjena kakvoće prehrane i lipidni profil muškaraca mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom, 2023., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1263599 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena kakvoće prehrane i lipidni profil muškaraca
mlađe odrasle dobi s hiperkolesterolemijom
(Diet quality assessment and lipid profile of younger
adult men with hypercholesterolemia)
Autori
Delač, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.03
Godina
2023
Stranica
43
Mentor
Keser, Irena
Ključne riječi
hiperkolesterolemija, kakvoća prehrane, 24-satno prisjećanje, lipidni profil
(hypercholesterolemia, diet quality, 24-hour recall, lipid profile)
Sažetak
Prevalencija hiperkolesterolemije uzrokovane nezdravim životnim navikama u porasti je u svijetu te je povezana s povećanim rizikom od srčano- žilnih bolesti. Jedan od uzročnika hiperkolesterolemije je nepravilna prehrana. Cilj ovog rada bio je procijeniti kakvoću prehrane određivanjem dnevnog unosa energije i hranjivih tvari u osoba s povećanom koncentracijom ukupnog kolesterola (≥ 5, 0 mmol/L) i LDL-kolesterola (≥ 3, 0 mmol/L) metodom 24-satnog prisjećanja unosa hrane i pića te utvrditi postoji li povezanost između parametara lipidnog profila i dijetetičkih parametara. Ispitanici su bili muškarci dobi od 20 do 40 godina (n=52). Prosječan dnevni unos ukupnih masti (39, 2 % kcal) i zasićenih masnih kiselina (13, 4 % kcal) je veći od preporuke, a unos ugljikohidrata i vlakana je nedostatan. Prosječan dnevni unos natrija i fosfora je previsok, dok je unos kalija, magnezija i kalcija deficitaran. Unos svih vitamina, izuzev vitamina B6, također je nedostatan. Prosječna koncentracija HDL- kolesterola u ispitanika je adekvatna, ali je koncentracija triglicerida povišena. U ovom istraživanju nije utvrđena povezanost unosa energije i promatranih hranjivih tvari s parametrima lipidnog profila.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam