Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1263579

Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na primjeru jelovnika u učeničkom domu


Kudelić, Ivona
Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na primjeru jelovnika u učeničkom domu, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1263579 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na primjeru jelovnika u učeničkom domu
(Possibilities of Institutional Menu Transformation Based on Defined Goals: Case Study on the High School Dormitory Menu)

Autori
Kudelić, Ivona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
23.09

Godina
2022

Stranica
40

Mentor
Čačić Kenjerić, Daniela

Ključne riječi
prehrana adolescenata ; institucionalna prehrana ; unaprjeđenje jelovnika
(adolescent diet ; institutional menu ; menu transformation)

Sažetak
Pravilna prehrana osnova je za pravilan rast i razvoj djece i adolescenata. Pravilna prehrana osigurava se slijeđenjem prehrambenih smjernica te rezultira optimalnim unosom energije i hranjivih tvari. Osnovni zadatak ovog diplomskog rada bio je utvrdi u kojoj mjeri hrana ponuđena u učeničkom domu doprinosi preporučenom unosu energije i hranjivih tvari, utvrditi sukladnost ponuđenog jelovnika s važećim smjernicama te dati prijedloge za unaprjeđenje jelovnika. Za provedenu analizu korišteni su primjeri tjednih jelovnika te normativi jela koji se koriste za pripremu jela. U učeničkom doma iz kojeg su izuzeti jelovnici za analizu svakodnevno su u ponudi 3 obroka (doručak, ručak i večera) koji bi trebali zadovoljavati oko 80 % preporučenog ukupnog energetskog unosa. Glavna osobina doručka je manjak raznolikosti, ručak koji je u ponudi za glavnu osobinu ima da je kuhani obrok koji se sastoji od predjela, glavnog jela i deserta, glavna osobina večere je ponuda brze hrane. Kao potencijalno negativna strana jelovnika ističe se niska ponuda voća, povrća, cjelovitih žitarica, mlijeka i mliječnih proizvoda te ribe, a relativno visoka ponuda hrane bogate šećerom i brze hrane. Unaprjeđenje jelovnika moguće je kroz modifikaciju već postojećih jela i uvođenjem novih jela. Kako bi se utvrdilo koje bi modifikacije dale bolje učinak valjalo bi provesti anketu među korisnicima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Daniela Čačić Kenjerić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kudelić, Ivona
Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na primjeru jelovnika u učeničkom domu, 2022., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kudelić, I. (2022) 'Mogućnosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slučaja na primjeru jelovnika u učeničkom domu', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kudeli\'{c}, Ivona}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {prehrana adolescenata, institucionalna prehrana, unaprje\djenje jelovnika}, title = {Mogu\'{c}nosti adaptacije institucijskog jelovnika sukladno postavljenim ciljevima: prikaz slu\v{c}aja na primjeru jelovnika u u\v{c}eni\v{c}kom domu}, keyword = {prehrana adolescenata, institucionalna prehrana, unaprje\djenje jelovnika}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kudeli\'{c}, Ivona}, year = {2022}, pages = {40}, keywords = {adolescent diet, institutional menu, menu transformation}, title = {Possibilities of Institutional Menu Transformation Based on Defined Goals: Case Study on the High School Dormitory Menu}, keyword = {adolescent diet, institutional menu, menu transformation}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font